Markiz napisał(a):
Niestety przy okazji skonfiskowano mi unikalną dziś mapę Tatr Zwolińskiego w skali 1:25000 z granicami po zmianach z roku 1938.
To Ty Markiz frajer jesteś. Zapewne nawet nie wiedziałeś co nosisz ze sobą, może innej mapy nie miałeś i z takim cudem antyustrojowym się włóczyłeś.
Rozumię, że Swój post zamieściłeś celem poinformowania publiczności o planach budowy kolejki a nie po to by zagić jakąś dyskusję. W sumie to chyba nie ma o czym dyskutować. Koszt byłby bardzo wysoki. Dwie strony Tatr niby są koło siebie ale każda żyje w pewnej izolacji czy wręcz konkurując z drugą dlatego wspólne projekty są nierealne. Słowacy swoją kolejkę mają więc nie mają potrzeby się tym tematem podniecać a rodacy oczywiście więcej dyskutują, planują i za kudły się szarpią niż robią ...
Jak się gdzieś buduje takie kolejki to po to by przyciągnąć turystów ale do Zakopca i tak turysci walą czy kolejka jest czy jej nie ma ...

To na cholerę wydawać pieniądze na kolejki. A że potem stoją w korkach na Łysej to już ich problem. Nie ?
PS
Jak w lipcu wracełem do UK (samolotem z Popradu) to żeśmy się dość wcześnie zebrali z Zakopca i pojechali drogą Balzera na Łysą. K**wa korek ! Na serpentynach w dół z Porońca. Tempo takie, że zacząłem wątpić, że się wyrobię na czas na odlot. Napięcie rosło. Rzucałem k**wami aż auto drżało. 70 letnia matka i 80 letni wujek patrzyli na mnie jak na ostatniego ordynusa (coś się jednak na forum poduczyłem

). Ostatnie 200-300 m przed Łysą wyłamałem się z kolejki i za busami przeciskałem się bez kolejki a potem szybko na most graniczny. I po cholerę mi ten stres ?