Hmmm, zaintrygowany dyskusją zerknąłem nieco do przepisów dotyczących przekaczania granic wewnętrznych:
niewątpliwie granica pomiędzy Polską a Słowacją jest granicą w rozumieniu art. 2 pkt 1 rozporządzenia (WE) nr 562/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 15 marca 2006 r. ustanawiającego wspólnotowy kodeks zasad regulujących przepływ osób przez granice (kodeks graniczny Schengen) (Dz. Urz. UE L 105 z 13.04.2006, str. 1):
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2006:105:0001:0032:PL:PDF
To rozporządzenie w art. 20 w sposób wyraźny stanowi, iż:
Cytuj:
Granice wewnętrzne mogą być przekraczane w każdym miejscu
bez dokonywania odprawy granicznej osób niezależnie od ich
obywatelstwa.
Zgodnie z art. 14 ust. 3 ustawy z dnia 12 października 1990 roku o ochronie granicy państwowej (tekst jednolity Dz.U. z 2005 roku Nr 226, poz. 1944 z późn. zm.)
Cytuj:
Przekraczanie granicy państwowej stanowiącej granicę wewnętrzną w rozumieniu przepisów rozporządzenia (WE) nr 562/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 15 marca 2006 r. ustanawiającego wspólnotowy kodeks zasad regulujących przepływ osób przez granice (kodeks graniczny Schengen) (Dz. Urz. UE L 105 z 13.04.2006, str. 1), zwanego dalej "kodeksem granicznym Schengen", następuje na zasadach określonych w kodeksie granicznym Schengen.
czyli, jak jak mówi ten kodeks w każdym miejscu.
Ale zaniepokił mnie kolejny przepis:
Cytuj:
Art. 14a.Przekraczanie granicy państwowej stanowiącej granicę wewnętrzną w rozumieniu przepisów rozporządzenia (WE) nr 562/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 15 marca 2006 r. ustanawiającego wspólnotowy kodeks zasad regulujących przepływ osób przez granice (kodeks graniczny Schengen) (Dz. Urz. UE L 105 z 13.04.2006, str. 1), zwanego dalej "kodeksem granicznym Schengen", dozwolone jest przez przeznaczone oraz otwarte dla ruchu granicznego przejścia graniczne, z uwzględnieniem postanowień umów międzynarodowych wiążących Rzeczpospolitą Polską.
z którego by wynikało, że tylko przez przejścia graniczne.
Te dwa przepisy wydają się być sprzeczne między sobą
Co prawda, obowiązuje zasada, że przepis późniejszy (a art. 14 ust. 3 jest późniejszy od art. 14a) a ponadto prawo unijne stoi ponad krajowym, ale trochę mnie to niepokoi.
Nie znam umów międzynarodowych w tym zakresie, jak coś znajdę, to się podzielę.
Przepraszam za prawniczy bełkot, ale zainteresowała mnie ta sprawa. Może ktoś coś wie