Forum portalu turystyka-gorska.pl

Wszystko o górach
portal górski
Regulamin forum

Teraz jest Pn kwi 07, 2025 11:26 am

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 06, 2009 3:48 am 
Stracony

Gawith napisał(a):
jak się licealiści na zielonej szkole dorobią dzieciaczak to WYCHOWAWCA płaci jakieś alimenty?

No chyba,że zgadza się zostać ojcem chrzestnym :lol:

http://chomikuj.pl/hania.ratmed
http://7000.pl/index.php?page=wyprawy&o ... p=himalaje

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 06, 2009 7:34 am 
Stracony

Cytuj:
A jesteś taki pewien w 100%, że gdyby to najgorsze stało się w grupie prowadzonej przez zawodowego przewodnika ze wszelkimi możliwymi papierami, to rodzice by byli usatysfakcjonowani i przyjęli to zupełnie spokojnie?

Oczywiście, że nie. Ale przewodnik też to wie, i po to ma OC.
Natomiast wyżej opisany system (nie twierdzę, że zły) jako jedyne zabezpieczenie prowadzącego grupę stosuje ustną umowę z rodzicami, w dodatku przez nie do końca obiektywnego pośrednika - w końcu młodemu zależy na wyjeździe, też bym nakłamał, że rodzice wszystko wiedzą i się zgodzili.
Lechu, nie udawaj, że nie rozumiesz o czym piszę. Możesz się z tym nie zgadzać, ale głupi na pewno nie jesteś.
A wychowawcy kolonijni też się ubezpieczają, i coraz częściej taka polisa zapewnia pokrycie alimentów. :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 06, 2009 7:54 am 
ban

Gawith napisał(a):
MateuszEQ napisał(a):
Zależy czy się pozabijają, czy pokochają...

No nie żartuj sobie - jak się licealiści na zielonej szkole dorobią dzieciaczak to WYCHOWAWCA płaci jakieś alimenty? :lol:

Witam w krainie absurdów. Decyzja sądu najwyższego jest jednoznaczna. Kilka wychowawczyń płaci już z własnej kieszeni alimenty. Na szczęście od wybuchu pewnego rodzaju skandalu związanego z wyrokami wszyscy albo prawie wszyscy organizatorzy wykupują opiekunom kolonijnym ubezpieczenie.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 06, 2009 11:48 am 
Stracony

piomic napisał(a):
Cytuj:
A jesteś taki pewien w 100%, że gdyby to najgorsze stało się w grupie prowadzonej przez zawodowego przewodnika ze wszelkimi możliwymi papierami, to rodzice by byli usatysfakcjonowani i przyjęli to zupełnie spokojnie?
Jesteś pewien w 100%, że każdy przewodnik, także ten, który co najwyżej dwa - trzy razy załapie się na prowadzenie jakiejś wycieczki, przeważnie autokarówki, w której kontakt z górami ogranicza się do boiska spacerowego w pobliżu wyciągu - ma wykupione OC?

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 06, 2009 11:51 am 
Stracony

echhh odrazu jakoś fajniej -wiedziałem ze czegoś mi tu brakowało na forum :D

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 06, 2009 12:06 pm 
ban

Lech napisał(a):
piomic napisał(a):
Cytuj:
Jesteś pewien w 100%, że każdy przewodnik, także ten, który co najwyżej dwa - trzy razy załapie się na prowadzenie jakiejś wycieczki, przeważnie autokarówki, w której kontakt z górami ogranicza się do boiska spacerowego w pobliżu wyciągu - ma wykupione OC?

Lechu każdy organizator wykupuje ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków. Dawno zdawałam egzaminy więc dokładnie tego nie pamiętam ale chyba ustawa go do tego zobowiązuje. Każdorazowo w razie wypadku wypłacane są z tego ubezpiecznia pieniądze.
Czasami jednak klienci występują z dodatkowymi roszczeniami
Przeważnie dochodzi do ugody. Za błąd pilota czy przewodnika płaci organizator. Błąd pilota-podanie gorącej kawy tuż przed ruszeniem autobusu, napój oblewa biust turystyki, sprawa sądowa, ugoda, biuro opłaca operację plastyczną obu piersi. Bład przewodnika-wychodząc z autokaru nie mówi turystom: proszę uważać jest ślisko, prawnik-turysta poślizgnął się i złamał nogę, ugoda przesądowna.
Jest cała masa ludzi, którzy jadę na wycieczkę z myślą jak wypocząć i niezapłacić. To zwykli naciągacze z którymi nie może sobie branża poradzić. Nie wolno nam przygotować czarnej listy i wymieniać się informacjami. Kładnia się znana ustawa o ochronie danych.
Kwestia OC. Ze znanych mi przewodników tylko ja mam wykupione ubezpieczenie.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 06, 2009 1:18 pm 
Stracony

naja naja napisał(a):
Piszecie tu dużo o ubezpieczeniach i w zasadzie niepotrzebnie, bo żadne OC nie zwalnia przecież od odpowiedzialności karnej. I te obszerne wywody mają się nijak do sytuacji kiedy prowadzący grupę narazi uczestników na niebezpieczeństwo i dojdzie do wypadku z jego ewidentnej winy. Wtedy prokurator go oskarży i nie ma absolutnie znaczenia, czy miał jakieś papiery i czy wziął za to pieniądze, albo tylko za całusy uczestniczek czy może z własnej kieszeni do interesu dołożył.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 06, 2009 1:58 pm 
ban

Lech napisał(a):
naja naja napisał(a):
Piszecie tu dużo o ubezpieczeniach i w zasadzie niepotrzebnie, bo żadne OC nie zwalnia przecież od odpowiedzialności karnej. I te obszerne wywody mają się nijak do sytuacji kiedy prowadzący grupę narazi uczestników na niebezpieczeństwo i dojdzie do wypadku z jego ewidentnej winy. Wtedy prokurator go oskarży i nie ma absolutnie znaczenia, czy miał jakieś papiery i czy wziął za to pieniądze, albo tylko za całusy uczestniczek czy może z własnej kieszeni do interesu dołożył.

Tak, to jedna z odpowiedzialności w razie wypadku
" Przewodnicy turystyczni i piloci wycieczek podlegają, w związku z świadczonymi przez siebie usługami turystycznymi (wykonywanymi zadaniami przewodnika turystycznego i pilota wycieczek) odpowiedzialności prawnej: karnej i cywilnej, a w określonych przypadkach również służbowej (dyscyplinarnej), administracyjnej i organizacyjnej. Naruszenie przez przewodnika turystycznego lub pilota wycieczek obowiązujacego porządku prawnego, w szczególności świadczenia usług turystycznych, poprzez działanie lub zaniechanie działania może doprowadzić doponiesienia jednej z tych odpowiedzialności, części z nich lub wszystkich jednocześnie (wystąpi wówczas zbieg odpowiedzialności).
Odpowiedzialnośc prawna przewodników turystycznych i pilotów wycieczek spełnia bardzo istotne funkcje:

a) represyjną (rodzaj dolegliwości-odpowiedzialnośc karna, administracyjna i częściowo służbowa)
b) kompensacyjna (powodujaca naprawienie szkody-odpowiedzialność cywilna i częściowo służbowa)
c) prewencyjno-wychowawcza ( wpływajaca na zmiejszenie się ilości przypadków popełnienia czynów karalnych i wyrządzenia szkód-wszystkie rodzaje odpowiedzialności"

"Odpowiedzialnośc prawna przewodników turystycznych i pilotów wycieczek" Tomasz S. Gawlik

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 06, 2009 4:38 pm 
Kombatant

piomic napisał(a):
OK, ale czy możesz zagwarantować, tak na 100%, że gdyby stało się najgorsze NIKT z rodziców nie zerwałby tej umowy?

Nie mogę zagwarantować...
Było to załatwione w inny sposób, niż kłamanie rodzicom ale co najważniejsze wycieczki odbyły się, technikum skończyłem, nikomu nic się nigdy nie stało, a nauczyciele nie bali się pojechać.

Gawith napisał(a):
No nie żartuj sobie - jak się licealiści na zielonej szkole dorobią dzieciaczak to WYCHOWAWCA płaci jakieś alimenty?

Niestety tak.

Na potwierdzenie mam powyższą wypowiedź:

naja naja napisał(a):
Kilka wychowawczyń płaci już z własnej kieszeni alimenty.

A i ja sam także o podobnych sytuacjach słyszałem od innych opiekunów na koloniach... Chwała Panu, mnie się nigdy coś podobnego nie przytrafiło. Jestem jednak pewien, że gdyby mama małoletniej panny X dowiedziala się, że jej córeczce jakiś Pan Y prtzyugruchał dzieciątko, a byli by oni moimi podopiecznymi - prokurator nie puścił by mi tego płazem.

Upierdliwy być nie chcę (bo może tak jest tylko w moim mieście) ale na zielone szkoły jeździ chyba się w podstawówce? w 3 klasie? Bo licealiści mają sznase być pełnoletni. Wtedy sprawę ewentualnej ciąży można by zupełnie inaczej rozpatrzać...

Widząc, że nie jestem do końca pewien, kto ma 100% pewności co do czego powiem neutralnie od siebie tyle, że istniejące prawo w Kraju nad Wisłą jest skonstruowane w taki sposób, żeby pasowląo tym, którym ma pasować i zmieniane jest, gdy tylko zmieniają się gęby przy korytku... Skwituję: szkoda, że boleśnie dotyka to turystyki.

Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 06, 2009 4:55 pm 
Stracony

Nie tylko turystyki niestety.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 06, 2009 5:36 pm 
Uzależniony ;-)

MateuszEQ napisał(a):
Upierdliwy być nie chcę (bo może tak jest tylko w moim mieście) ale na zielone szkoły jeździ chyba się w podstawówce? w 3 klasie? Bo licealiści mają sznase być pełnoletni. Wtedy sprawę ewentualnej ciąży można by zupełnie inaczej rozpatrzać...

Jak zwał tak zwał - licealiści są pełnoletni z reguły dopiero w trzeciej klasie, więc mają dość czasu, by narozrabiać ;) A przepis totalnie porypany.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 06, 2009 8:54 pm 
Kombatant

Gawith napisał(a):
A przepis totalnie porypany.

Tak jest. :D Toż to Polska!

piomic napisał(a):
Nie tylko turystyki niestety.

Oczywiście, że nie tylko ale o tym tutaj dyskutujemy, prawda? :)

Pozdrawiam.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1