piomic napisał(a):
Basia Z. napisał(a):
Mogę tu wrzucić kilka sprawdzonych przepisów na proste potrawy
Dawaj, dawaj — to by było bardzo
merytoryczne...
No chyba się domyślasz gdzie ja mam tą "merytorykę".
Ale proszę (kopiuję z poradnika, który kiedyś napisałam) :
Spaghetti
Składniki:
- makaron, który się szybko gotuje – pół paczki na osobę,
- konserwa – ¼ do ½ puszki na osobę, może też być kiełbasa, lub mielone mięso,
- tłuszcz do smażenia (smalec, masło, lub olej),
- koncentrat pomidorowy – ¼ do ½ słoiczka na osobę,
- gotowy sos Knorra, lub inny tego rodzaju,
- ser żółty,
- cebula – około ½ na osobę,
- czosnek – ząbek na osobę,
- przyprawy.
Makaron ugotować, w tym czasie przygotować sos – podsmażyć na tłuszczu pokrojoną w kostkę cebulę, pognieciony, lub bardzo drobno pokrojony czosnek, do tego dodać konserwę, kiełbasę, lub mięso i razem podsmażyć. Do tego dodać sos i koncentrat pomidorowy i razem zagotować. Makaron nakładać do menażki, polewać sosem i posypać utartym lub drobno pokrojonym żółtym serem.
Leczo
Składniki:
- surowa papryka – 2-3 strąki na osobę,
- konserwa – ¼ do ½ puszki na osobę, może też być kiełbasa,
- tłuszcz do smażenia (smalec, masło, lub olej),
- koncentrat pomidorowy – ¼ do ½ słoiczka na osobę, lub 1-2 świeże pomidory na osobę,
- gotowy sos Knorra, lub inny tego rodzaju,
- cebula – około ½ na osobę,
- czosnek – ząbek na osobę,
- przyprawy.
Na pokrywce z menażki, lub na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, pognieciony, lub bardzo drobno pokrojony czosnek, do tego dodać pokrojoną w paski paprykę, i pokrojoną w kostkę konserwę, lub kiełbasę i razem podsmażyć. Przełożyć do większej menażki, lub garnka, dodać sos i koncentrat pomidorowy, wszystko razem gotować, tak długo aż papryka stanie się miękka. Najlepiej jeść z chlebem.
Risotto
Składniki:
- ryż – jeden woreczek na osobę,
- piersi kurczaka – około pół piersi na osobę,
- tłuszcz do smażenia (smalec, masło, lub olej),
- koncentrat pomidorowy – ¼ do ½ słoiczka na osobę, lub 1-2 świeże pomidory na osobę,
- surowa papryka – około ½ strąka na osobę,
- marchew – 1 szt. na osobę,
- groszek konserwowy – około ¼ puszki na osobę,
- kukurydza konserwowa – około ¼ puszki na osobę,
- cebula – około ½ na osobę,
- przyprawy.
Ryż w woreczkach ugotować, w tym czasie przygotować sos – podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, razem z pokrojonym w kostkę mięsem z kurczaka, z papryką i z marchewką. Dusić pod przykryciem tak długo aż mięso i warzywa staną się miękkie. Do tego dodać koncentrat pomidorowy i warzywa z puszki i razem zagotować. Ryż nakładać do menażek i polewać sosem z mięsem.
Fasolka po bretońsku
Składniki:
- czerwona fasolka w puszce – około ½ puszki na osobę,
- konserwa – ¼ do ½ puszki na osobę, może też być kiełbasa,
- tłuszcz do smażenia (smalec, masło, lub olej),
- koncentrat pomidorowy – ¼ do ½ słoiczka na osobę,
- surowa papryka – około ¼ strąka na osobę,
- cebula – około ½ na osobę,
- czosnek – ząbek na osobę,
- przyprawy.
Na pokrywce z menażki, lub na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, pognieciony, lub bardzo drobno pokrojony czosnek, do tego dodać pokrojoną w kostkę paprykę, i konserwę, lub kiełbasę i razem podsmażyć. Przełożyć do większej menażki, lub garnka, dodać koncentrat pomidorowy i odsączoną fasolkę, wszystko razem zagotować. Najlepiej jeść z chlebem.
Kotlety panierowane z mielonki
Składniki:
- mielonka w puszkach po około ½ dużej puszki na osobę,
- surowe jajko,
- bułka tarta,
- tłuszcz do smażenia,
- przyprawy.
Mielonkę wyjmujemy w całości z puszki i kroimy na okrągłe plastry o grubości około 1 ½ cm (z dużej puszki mielonki wychodzą zazwyczaj 4 plastry). Każdy plaster przyprawiamy, następnie obtaczamy tak jak kotlet w surowym jajku i potem w bulce tartej i smażymy na tłuszczu na pokrywce z menażki.
Kotlety podajemy z purre ziemniaczanym oraz ze świeżymi sezonowymi warzywami – np. pomidorami.
Pozdrowienia
Basia