Forum portalu turystyka-gorska.pl

Wszystko o górach
portal górski
Regulamin forum

Teraz jest N kwi 20, 2025 6:49 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn cze 22, 2009 11:21 pm 
Swój

Używałem już kilku par butów na podeszwach Vibram (HanWag, F7, Garmont), ale jakiś czas temu kupiłem buty Salomona z podeszwą Contagrip. Wypróbowałem i... niedawno kupiłem następne Salomony, właśnie ze względu na podeszwę. Uważam, że Contagrip jest zdecydowanie lepszy. Nie jestem specjalistą, ale wydaje mi się, że jest "miększy" od Vibramu, przez co bardziej przyczepny. Fantastycznie sprawdza się zwłaszcza przy schodzeniu.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 22, 2009 11:23 pm 
Stracony

Vibramow są dziesiątki - to znak handlowy, a nie rodzaj podeszwy. Do najprzerożniejszych zastosowań.

"Listy z Ziemi" Twaina: poszukaj, przeczytaj... warto

Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 23, 2009 10:53 pm 
Swój

Mazio napisał(a):
Vibramow są dziesiątki - to znak handlowy, a nie rodzaj podeszwy. Do najprzerożniejszych zastosowań.
Wiem, że Vibram to znak handlowy. Jednak z mojego doświadczenie wynika, że podeszwy tej firmy wykonane są zawsze z podobnego materiału, różnią się natomiast "bieżnikiem". Do tej pory wszystkie buty z podeszwą Vibram, które miałem, były superwytrzymałe, ale niestety - jak na mój gust - zbyt śliskie. Wydaje mi się, że Contagrip jest pod względem przyczepności po podłożą (zwłaszcza skały, w tym mokrej) po prostu lepszy. Co o tym sądzicie? Może ktoś z Was miał okazję porównać te podeszwy?

Tytuł:
PostNapisane: Śr cze 24, 2009 10:02 am 
Stracony

Mazio ma rację, ja mam w swojej "stajni" w użytku trzy podeszwy Vibram:

Timberlandy do trailu:
http://www.amazon.com/Timberland-Enduri ... B000FBDEIY

Baletki Mammuta:
http://sherpa.pl/product_info.php/produ ... 7767fa6fb8

treki Meindl:
http://www.weld.pl/MEINDL-AIR-REVOLUTION-2.0,,35.html

Krzychooo napisał(a):
Jednak z mojego doświadczenie wynika, że podeszwy tej firmy wykonane są zawsze z podobnego materiału, różnią się natomiast "bieżnikiem".

Już na pierwszy rzut oka widać, że różnice idą znacznie dalej niż Tobie się wydaje.

Każda podeszwa służy do czego innego. Nie można ich wrzucać do jednego wora.

Buty do biegania nie muszą idealnie trzymać się skały, za to podeszwa musi być miękka, elastyczna i pochłaniać znaczną część energii uderzenia o ziemię, żeby nie przechodziła ona na stawy.

Treki, albo buty wspinaczkowe inaczej: po skale jechać nie mogą. Lecz to nie znaczy, że mogą mieć taką samą konstrukcję. Baletki muszą być takie, żeby czuć pod nimi skałę, a znowu treki muszą być szytwne, żeby można było przypiąć raki i jednocześnie takie, aby po całym dniu na nogach z plecakiem stopa nie była jednym wielkim pęcherzem - co nie ma znaczenia w przypadku baletek...

btw:
Mam też Salomony z Contagrip i zarówno Meindle jak i oczywiście wspinaczkowe Mammuty trzymają się od Salomonów skały dużo lepiej.

http://forum.turystyka-gorska.pl/viewto ... 460#362460

Tytuł:
PostNapisane: Śr cze 24, 2009 11:16 am 
Stracony

Krzychooo napisał(a):
ale jakiś czas temu kupiłem buty Salomona z podeszwą Contagrip. Wypróbowałem i... niedawno kupiłem następne Salomony, właśnie ze względu na podeszwę

Może jeszcze jedna moja uwaga dotycząca Contagrip: Salomony sprzed kilku lat były butami zdecydowanie wyższej jakości niż współczesne Adidaso - Salomony. Odnoszę wrażenie, że nowy współwłaściciel postanowił zarobić na marce oszczędzając na jakości i technologiach.
Oczywiście jest to moje własne subiektywne odczucie. O ile "dawne" Salomony dały się poznać jako może nie najwyższa ale na pewno wysoka półka, o tyle Adidaso - Salomony część outdoorowców w ogóle omija z daleka.
Może więc się okazać, że z jakości, która Cię przekonała do marki już niewiele zostało. Życzę Ci oczywiście, żebym się mylił ;)

Tytuł:
PostNapisane: Śr cze 24, 2009 3:25 pm 
Swój

Kaytek napisał(a):
Może więc się okazać, że z jakości, która Cię przekonała do marki już niewiele zostało. Życzę Ci oczywiście, żebym się mylił ;)

Też mam taką nadzieję. Może to ja miałem pecha do podeszew Vibramu (albo je użytkowałem nie całkiem zgodnie z przeznaczeniem). No nic, ruszam wkrótce w Tatry, okaże się, czy ten Salomon rzeczywiście się tak skiepścił...
Pozdrawiam i dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.

Tytuł:
PostNapisane: Śr cze 24, 2009 4:32 pm 
Stracony

Mam \Salomony i mam trzy pasy butów z vibramem. Vibram na Tatry bez porównania lepszy!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1