Intro
Ostatni pełny dzień w Słowenii chciałem zakończyć jakimś wypadem górskim. Niestety prognozy z poprzedniego dnia nie były pomyślne, nocne burze, rano deszcz - a po południu przejasnienia z możliwymi burzami. Żeby żona mnie nie zabiła, obiecałem wrócić około godziny 10.00. Więc wyjście planowałem na 4.00.
Jaki cel - miałem chrapkę na
Rombon, górujący bezpośrenio nad kwaterą, szczyt niewidoczny, jedynie przedwierzchołek
Cukla. Było jednak jedno ale. Punkt startu - 460 m.n.p.m. - szczyt
Rombon 2208. Przewyższenie 1748 m.

W Tatrach próżno szukać takiego. Dlatego znakowy czas wyjścia 5,5 godz. Po doświadczeniach z Mangartem, gdzie szacowane na 1,5 h podejście robiłem prawie 2,5 h, skłaniałem się do wejścia jedynie na Cuklę - 1767 m czyli i tak 1300 metrów podejścia.
Akt I.
Godz 4.00. Po nocnej burzy z gradobiciem sprawdzam, czy samochód jest cały, na zewnątrz zimno i całkiem ciemno. Nic nie widać. Kładę się więc z powrotem do wozu (domyśl. łóżko). Godz 5.00 - nadal ciemno, ale przynajmniej widać zarysy gór -
Svinjak widoczny w całości. Kieruję wzrok w drugą stronę - Prestreljenik też, więc pułap chmur przynajmniej na 2500, więc jest szansa na jakiś widok. Nasi wspólokatorzy śpią zaraz obok kuchni, więc aby ich nie buidzić biorę to co jest pod ręką - nie cały karton soku i małą konserwę. Jeszcze Aparat Foto, zapomniałem nawet mapy. Wyruszam o 5.20.
Mijam turystyczne osiedle Kaninska Vas - tutaj pierwszy szlakowskaz - Rombon 5h. Powoli zaczyna robić się szarówka - jasno robi się dużo później niż w Polsce - po pierwsze - dalej na zachód, po drugie - Bovec jest otoczony dookoła wysokimi górami, więc Słońce musi być wyżej, aby zaczęły docierać jego promienie. Chwilowo przez lasek, potem między pastwiskami i podwórko jednego z domów. Powyżej zaczyna się już poważniejsze podejście. Czuję nawet niezły power w nogach, więc wysokość zdobywam nawet szybko. Na wapiennym rumowisku pojawiają się pierwsze widoki.
w środku zalesiony
Svinjak, po lewej
Bavski Grintavec po prawej Kanjavec
Bavski Grintavec i Svinjak -
zadanie dla ŚnŚ - który to Svinjak
Kotlina Bovca a
KRNem w tle[/b]
http://naszczytach.cba.pl/ Aktualizacja 2023 - nowe: Góry Skandynawskie, Taurus w Turscji, Alpy Julijskie, Kamnickie, Ennstalskie, Tatry Bielskie, Murańska Planina, Haligowskie Skały i wiele innych. Zapraszam