Forum portalu turystyka-gorska.pl

Wszystko o górach
portal górski
Regulamin forum

Teraz jest N mar 09, 2025 9:02 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 234 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 12, 2010 9:21 am 
Stracony

Może nie góry, ale piękny przykład ekologii* po polsku...
http://www.newsweek.pl/artykuly/sekcje/ ... ko,66102,1
Cytuj:
Za odstąpienie od blokady budowy lotniska w Modlinie organizacja ekologiczna obrońców ptaków chce 7 mln zł - informuje "Dziennik Gazeta Prawna". Chodzi o to, że zdaniem ekologów na terenie inwestycji znajdują się siedliska ptaków. Jeżeli inwestor kupi 700 ha bagien i przeniesie tam ptaki z Modlina, protestu nie będzie.

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... arczy.html
Cytuj:
Chodzi o to, że zdaniem ekologów na terenie inwestycji znajdują się siedliska ptaków. Jeżeli inwestor kupi 700 ha bagien i przeniesie tam ptaki z Modlina, protestu nie będzie. Tylko jak przenieść ptaki w inne miejsce - zastanawia się cytowany przez gazetę Adrian Furgalski, dyrektor Zespołu Doradców Gospodarczych TOR. - Propozycja brzmi jak żart - podkreśla.
Według Furgalskiego przykład lotniska w Modlinie to kolejny przykład "ekoterroryzmu". Różnicą jest jedynie skala żądań. Teraz przyjęcie propozycji ekologów oznaczałoby dla spółki Mazowiecki Port Lotniczy Warszawa-Modlin wydatek rzędu 7 mln zł.

Piękny sposób kręcenia kasy, i jaki szlachetny...

* kiedy chodziłem do szkoły to słowo oznaczało coś zupełnie innego - gałąź biologii zajmującą się badaniem zależności pomiędzy elementami środowiska ale ekologia kiedyś ma się do tej dzisiejszej jak Islam do islamistów...

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 12, 2010 9:54 am 
ban

Piomic to nazywa się rekompensata. Jest ona przewidziana prawnie. W określonejprzez przepisy prawne sytuacji można rekompensować straty zadane przyrodzie. O ile interes społeczny jest bardzo wyraźnie widoczny, tu moim zdaniem jest to inwestycja może być przeprowadzona ze szkodą dla tej populacji o ile inwestor zabezpieczy interes owych ptaków czyli wykupi owe bagna. W wypadku szos i korytarza ekologicznego jest to np. budowa przejścia nad trasą z określonymi zabezpieczeniami i zadrzewioną i zakrzaczoną droga dojścia do owego przejścia.

http://bieszczadzkieforum.pl/mapy-przew ... u-f13.html

Ostatnio edytowano Wt paź 12, 2010 9:59 am przez lucyna, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 12, 2010 9:55 am 
Stracony

Natknąłem się w Katowicach na kolesia zbierającego podpisy w sprawie jw. i muszę przyznać, że dzięki rzeczowym argumentom autora tego wątku nie znalazłem się na liście popierających akcję.

Warto rozmawiać.

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 12, 2010 10:00 am 
ban

keff79 napisał(a):
Natknąłem się w Katowicach na kolesia zbierającego podpisy w sprawie jw. i muszę przyznać, że dzięki rzeczowym argumentom autora tego wątku nie znalazłem się na liście popierających akcję.

Warto rozmawiać.

Wato, dziś wyślę następne trzy kartki podpisów. Nie oznacza to, że wszyscy się podpisują. Tylko ci, którzy tego chcą.

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 12, 2010 10:10 am 
Stracony

lucyna napisał(a):
Wato, dziś wyślę następne trzy kartki podpisów. Nie oznacza to, że wszyscy się podpisują. Tylko ci, którzy tego chcą.
Dlatego zanim ktoś podpisze powinien się dobrze zastanowić. Ja tej akcji nie poprę, a dlaczego - proponuję lekturę strony => http://parkwatch.blog.pl/

Lech

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 12, 2010 11:16 am 
Stracony

lucyna napisał(a):
to nazywa się rekompensata
Wiem co to jest i jak działa ale nie zmienia to mojej oceny. Skoro to ma być rekompensata dlaczego wycinając las np. pod wyciąg narciarski nie mogę jednocześnie obsadzić takiej samej lub większej powierzchni nowym lasem tylko muszę zapłacić ekologistom żeby zrobili to za mnie? Gdyby chodziło o las w tej samej kasie możnaby obsadzić więcej, niż się wycięło ale nie byłoby skąd kasy wydoić. Skoro takie jest prawo dlaczego nie Państwo się tym zajmuje tylko prywatne firemki mydlące oczy hasłami?

Od kogo trzeba kupić to bagno i kto weźmie kasę za przenoszenie ptaszków? Pewnie jeszcze trzeba płacić przez trzy pokolenia, żeby odnosić te, które po zimie przez pomyłkę wrócą na stare miejsce...

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 12, 2010 11:22 am 
ban

piomic napisał(a):
Od kogo trzeba kupić to bagno i kto weźmie kasę za przenoszenie ptaszków? Pewnie jeszcze trzeba płacić przez trzy pokolenia, żeby odnosić te, które po zimie przez pomyłkę wrócą na stare miejsce...

Nie znam szczegółów, nie wiem kto tym zajmie się. Znam tylko zarysy prawa w tym względzie, kiedyś mi to tłumaczono na warsztatach IOP dotyczących sieci NATURA 2000 i na szkoleniu Pracowni.

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 13, 2010 10:00 pm 
Stracony

Obrazek

Dalajlama z koszulką "I Love Puszcza" zachęca do zbierania podpisów.

Obrazek

Wizerunek Dalajlamy wykorzystali nie tylko pseudoekolodzy ale również terroryści. Oto Dalajlama trzymający bratersko za rękę Shoko Asahara - założyciela i duchowego przywódcę sekty Aum Shinrikyō (Najwyższa prawda) odpowiedzialnej m.in. za dokonanie zamachu terrorystycznego w tokijskim metrze w dniu 20 marca 1995. W wyniku rozpuszczenia gazu bojowego - sarinu - śmierć poniosło 12 osób, a przeszło 5 tys. zostało rannych.

Zobacz film => http://www.youtube.com/watch?v=bwN0YqwYveI

Lech

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 14, 2010 12:06 am 
Nowy

Cytuj:
Może nie góry, ale piękny przykład ekologii* po polsku...
Wiedzą, ze z inwestycji nici, bo SĄD zakwestionował OOŚ a bez tego inwestycja nie ma szans dojść do skutku, to szukają koła ofiarnego, a ty to łykasz jak dziecko. Pozwolę sobie skopiować wypowiedź z innego forum.

Kod:
W sprawie Modlina siedzę od dawna i wiem OCB.
Do 2000 roku istniało tam lotnisko wojskowe, a więc wcale nie tak dawno.
O tym, że powinno powstać nowe lotnisko dla Warszawy mówi się najmniej od 2003 roku.
Wpierw nazywali to CPL (Centralny Port Lotniczy). Pierwsze wstępne i znane mi opracowanie na temat lokalizacji CPL powstało w 2003 roku. Badano 7 możliwych lokalizacji, m.in. Modlin. Modlin nie wypadał wcale rewelacyjnie w porównaniu z innymi lokalizacjami, a pod względem komunikacyjnym wręcz fatalnie, to w końcowych rekomendacjach znalazł sie na samej górze wraz z Mszczonowem. W opracowaniu z 2003 roku w sposób pobieżny badali oddziaływanie na środowisko, a jako że było to jeszcze przed 1 maja 2004 o czymś takim, jak Natura 2000 mowy nawet nie ma.
Potem zastanawiano się, czy CPL jest w ogóle potrzebne. W 2005 roku Modlin wypadł jako lokalizacja dla CPL. W 2006 roku przestano mówić o CPL, tylko o potrzebie lotniska dla tanich linii i Modlin powrócił jako możliwa lokalizacja. O to ubiegał się też Sochaczew, ale zarząd Mazowsza lobował za Modlinem.
W 2007 roku powstał pierwszy raport ooś dla Modlina, ale wypadał fatalnie pod względem oddziaływania na ptaki i możliwe kolizje z ptakami, więc zacząto go zmieniać. M.in. ktoś wpadł na genialny pomysł, by samoloty lądowały na tym lotnisku nalatując na niego nie równolegle, ale prostopadle. Wtedy owszem, omija się siedliska ptaków nad Wisłą, tyle tylko, że lądowanie polega na akrobacji. Jednak taki korytarz się ostał.
Zmieniono raport ooś, w którym napisano, że lotnisko nie oddziaływuje już na ptaki, co oczywiście nie jest prawdą, bo nawet przyjmując naloty pod kątem 90 stopni do pasa, to pozostaje oddziaływanie halasu od samego lotniska.
W marcu 2009 roku wydano decyzję środowiskową, ktorą OTOP zaskarzył. SKO utrzymało ją w mocy, ale WSA uchyliło w listopadzie 2009 i zwróciło do SKO celem ponownego rozpatrzenia i odniesienia się do zarzutów OTOP. Fakt ten został zatajony przez inwestora i dopiero niedawno wyszedł dzięki GW.
Na dniach ma być kolejna decyzja SKO i obecna medialna nagonka z rzekomym ekoharaczem jest elementem układanki.

Lotniko w Modlinie już powstaje. 8 października 2010 rozpoczęto budowę. Całkowity koszt wynosi około 600 mln. zł.
Inwestycja czyniona jest na wariackich papierach i szanse, że się wylozy, jak obwodnica Augustowa, są bardzo duże, czy wręcz 100%.
Inwestor zrobił typowy błąd wynikający z niezrozumienia prawa. Jesli inwestycja oddziałuje negatuywnie na obszar N2000, to można ją realizować jeśli nie ma wariantów alternatywnych. Wariantów alternatywnych nikt w raporcie ooś nie analizował. Pogwałcenie art 33 Ustawy o ochronie przyrody, czyli "do widzenia".

......

A w tej konkretnej sprawie doszło do sporej dziennikarskiej manipulacji.
W sprawie Modlina protestował OTOP, czyli Ogólnopolskie Towarzystwo Ochrony Ptaków
Tu nagle włączył się PTOP, czyli Polskie Towarzystwo Ochrony Ptaków.
Tylko kompletnemu kretynowi te dwie organizacje mogą się pomylić lub ... mogą się pomylić specjalnie.
PTOP kiedyś nazwywał się Północnopodlaskie Towarzystwo Ochrony Ptaków. To jest organizacja "do wynajęcia". Swego czasu PTOP był wynajęty przez GDDKiA Białytstok i wziął kasę za pewne działania popierające budowę obwodnicy Augustowa przez torfowiska Rospudy. Od tego czasu PTOP jest olewany przez poważne organizacje i tratowany jako sprzedawczyki.

Tak więc to PTOP chce, by inwestor lotniska w Modlinie wydał 7 mnl na wykup ziemi w Puszczy Białej.

OTOP z kolei zapowiedział wniesienie zawiadomienia do CBA w tej sprawie, bo to śmierdzi.

Ja myślę, że PTOP znów został wynajęty przez inwestora, tym razem lotniska w Modlinie.

Cytuj:
proponuję lekturę strony => http://parkwatch.blog.pl/

i czemu proponujesz tekst tendencyjny, najeżony kłamstwami?

Cytuj:
Skoro to ma być rekompensata dlaczego wycinając las np. pod wyciąg narciarski nie mogę jednocześnie obsadzić takiej samej lub większej powierzchni nowym lasem tylko muszę zapłacić ekologistom żeby zrobili to za mnie?
guzik z pętelką. Wytnij las pod wyciąg i zaleś tyle, ale:
Las wytnij na brzegu kompleksu leśnego(wiem ze to bez sensu z punktu widzenia budowy wyciągu), a nie przez sam jego środek, jak np projekt 2 doliny, a już zwłaszcza 7 dolin. W ten sposób niszczysz ciągłość takiego kompleksu, , zaburzasz szlaki migracyjne zwierząt, także zalesienie tych kilku hektarów, to żadna kompensacja.
Należy także pamiętać, że zalesienie nie może szkodzić środowisku, tak nie przesłyszałeś się, sadzenie drzew czasem szkodzi środowisku.

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 14, 2010 12:57 am 
Nowy

Jeszcze kilka kłamstewek z zalinkowanego przez Lecha bloga.

Cytuj:
Polskie 22 parki narodowe zajmujące 1% powierzchni kraju to rzekomo wstyd na tle innych krajów Europy.
Dzieki Bogu mamy w Polsce 23 parki, ktoś kto tego nie wie to jakie ma kompetencje, żeby zabierać głos.

Cytuj:
Owszem, wyższy procent „uparkowienia” mają np. Austria czy Słowenia – trudno jednak porównywać się do tych małych i wybitnie górskich krajów.
Wyższy ma takze Słowacja, Czechy, Norwegia, Szwecja, Rumunia, UK i pewnie jeszcze nie jedno Europejskie państwo. Średnia europejska to 2-4 procent.

Cytuj:
Sąsiedni kraj o podobnej wielkości i strukturze krajobrazu – Niemcy, na 14 parków zajmujących 0,54% powierzchni, dla Francji ten współczynnik wynosi 0,66%. Ale choćby było ich tam trzy razy tyle, porównywanie się do zachodnich cywilizacji jest mocno chybione.
Chybione to są podane procenty. Proszę sobie posumować http://pl.wikipedia.org/wiki/Parki_naro ... opy#Niemcy.

Cytuj:
Pierwotny sens pojęcia „Park Narodowy” zrozumie np. ten, kto wędrował po Ameryce Północnej. W kraju, gdzie większość terenów jest prywatna i ogrodzona, parki narodowe i regionalne szeroko otwierają swoje podwoje każdemu, kto chce wejść, wypocząć, obserwować przyrodę. W niemieckiej ustawie o ochronie przyrody, parkom narodowym poświęcono zaledwie… jeden paragraf 14 z kilkoma punktami. Ostatni kończy się klauzulą: „na tyle na ile pozwalają względy ochronne, parki powinny być udostępnione publicznie”. Polska ustawa, kilkakrotnie opaślejsza od niemieckiej, składa się głównie z drobiazgowych zakazów. Z tym szczególnie dotkliwym, i bezsensownym Art. 15. 1. 15: W parkach narodowych oraz rezerwatach przyrody zabrania się… ruchu pieszego i rowerowego… z wyjątkiem miejsc wyznaczonych przez dyrektora.
Co to za insynuacje? Parki tworzy się w celu ochrony wartości przyrodniczych i kulturowych, i „na tyle na ile pozwalają względy ochronne, parki powinny być udostępnione publicznie”, właśnie, jak nie szkodzi to pokazujemy, jak szkodzi to nie pokazujemy, jak arrasy na Wawelu, jak stężenie wilgoci może im zaszkodzić, to nie pokazujemy.

Cytuj:
Mamy się martwić że od 2001 r. nie powstał w Polsce żaden nowy park narodowy. O ile wiem, nie wypiętrzyło się też w tym czasie żadne nowe pasmo górskie, nie wyżłobiła dzika dolina rzeczna, nie odwojowaliśmy terytorium na sąsiadach.
Tak mamy się martwić, bo tereny które są cenne i zasługują na zachowanie są zagrożone, a wręcz sukcesywnie niszczone. patrz plany regulacji środkowej Wisły, lasy pogórza Przemyskiego, Jury krk-cz, puszczy Białowieskiej, nad jeziorami mazurskimi powstaje coraz to więcej kurortów etc etc

Cytuj:
1989 r. utworzono w szybkim tempie 9 parków, na terenach znacznie przez człowieka przekształconych, gdzie sama jego obecność nie stanowi jakiegokolwiek zagrożenia dla dzikich gatunków
hahaha, a się uśmiałem, budowa wyciągów, gospodarka leśna, urbanizacja, quady, melioracje, regulacje nie szkodzą środowisku, wcale

Cytuj:
Jako organizator wycieczek przyrodniczych, ze szczególnym oburzeniem reaguję na opowiastki o tym jak to powstanie parku ma przyczynić się do rozwoju turystyki i zapewnieniu przez to alternatywnego źródła dochodów miejscowej ludności. Jest tak być może w Ameryce, Niemczech czy Austrii, gdzie parki narodowe na swoich stronach internetowych wręcz zapraszają do przyjazdu i spędzenia tam urlopu.
U nas tez zachęcają, i park to JEST magnes dla turystyki. Przykładowo może w MPN jeszcze turystyki super rozwiniętej nie ma, ale porównajmy np do Jaślisk i okolic?, kto w ogóle o tych terenach słyszał? a też BN.

Cytuj:
Natomiast utworzenie parku bądź rezerwatu pozbawia obywatela tego zwyczajowego i konstytucyjnego prawa. Następuje proces odwrotny do pierwotnej idei parków
Jeszcze raz powtarzam, parki tworzymy w celu ochrony przyrody, możemy i należy je udostępniać w taki sposób, aby nie szkodzić przyrodzie.

Cytuj:
A nie są to bynajmniej obszary pierwotnej dzikości, tylko tereny opuszczone 60 lat temu na skutek wysiedleń. Znikł z nich człowiek-rolnik, człowiek–drwal i człowiek-budowniczy, dlaczego teraz tak przeszkadza człowiek - pieszy lub rowerowy wędrowiec?
Tutaj uśmiałem się najbardziej, owszem były to tereny gęsto zaludnione, ale właśnie BRAK LUDZI sprawił, że stały się wyjątkowe, brak ludzi dał możliwość odrodzenia się środowiska przyrodniczego. Każdy wędrowiec wpływa negatywnie na przyrodę Bieszczad czy Magury, każdy jeden po troszku, i suma tych drobinek daje pełen obraz jaki jest wpływ na to środowisko. Poruszając się po szlakach, minimalizujemy ten szkodliwy wpływ, jeśli sieć szlaków jest gęsta wpływ jest większy, sieć szlaków jest mniejsza wpływ mniejszy, to na prawdę proste. Jest nas za dużo, abyśmy bez szkody dla tej przyrody mogli sobie łazić gdzie nam się żywnie podoba. Szlaków w parkach nie brakuje, pewnie zkilka, kilkanaście tysięcy kilometrów tego będzie.

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 14, 2010 9:08 am 
Stracony

rakowianin26 napisał(a):
Jeszcze kilka kłamstewek z zalinkowanego przez Lecha bloga.
Lepiej by było gdybyś zainteresował się tą fotką.

Obrazek

I ściemą jaką ogłupiacie ludzi =>

Cytuj:
"Wielki Dalajlama zrozumiał jak bardzo ważny jest to moment i jak ważne przesłanie niesie za sobą nasza akcja. Wspiera nas całym sercem i namawia do tego innych. "
Dalajlama pewnie nawet nie co to za kraj ta Polska, a co dopiero co to jest Puszcza. Jest to beznadziejna sociotechnika dla młodych ludzi którzy nie myślą. Na takich akcjach Greenpeace kręci lody.

Lech

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 14, 2010 10:08 am 
Nowy

Cytuj:
Dalajlama pewnie nawet nie co to za kraj ta Polska
Jakbyś Pan czytał gazety to byś wiedział, że Dalajlama był ostatnio we Wrocławiu.

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 14, 2010 10:13 am 
Stracony

Wrocław jest proniemiecki. Lech to udowodni. Jak i to , że Dalajlama był nasłany przez niemców sudeckich. Więc myślał, że jest w III Rzeszy.

"Stałem się nowym użytkownikiem ale ten nowy też musi posta napisać"

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 14, 2010 10:36 am 
Stracony

rakowianin26 napisał(a):
Cytuj:
Dalajlama pewnie nawet nie co to za kraj ta Polska
Jakbyś Pan czytał gazety to byś wiedział, że Dalajlama był ostatnio we Wrocławiu.
I co z tego. Co może wiedzieć z tego pobytu coś więcej o naszym kraju i Białowieskim Parku Narodowym? A ci z Greenpeace to nieźli kombinatorzy. Zrobili coś podobnego jak przywódca sekty "Najwyższa prawda" fotografując się z Dalajlamą. Uśmiechnięta dziewczyna wcisnęła mu do ręki koszulkę z napisem "I Love Puszcza" poprosili o uśmiech, pstryknęli fotkę i ściema gotowa.

Lech

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 14, 2010 2:08 pm 
Nowy

Wie Pan co, lekkie przegięcie porównywanie akcji która ma na celu poprawę ochrony naszej rodzimej przyrody, do zwykłych bandziorów, którzy mordują niewinnych ludzi.

Ja rozumiem, że nie wszystko co dzieje się w parkach narodowych jest dobre, ale Pan zachowuje się jak egoista, dla Pana nie jest ważna ochrona, tylko na pierwszym miejscu stawia Pan samego siebie, swoja wygodę w zwiedzaniu, co z Pana za turysta, o przewodniku nie wspominając.

Na jakich w takim razie zasadach chciałby Pan udostępniać parki turystom? Niech każdy chodzi gdzie i kiedy chce?

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 14, 2010 3:01 pm 
Stracony

rakowianin26 napisał(a):
Wie Pan co, lekkie przegięcie porównywanie akcji która ma na celu poprawę ochrony naszej rodzimej przyrody, do zwykłych bandziorów, którzy mordują niewinnych ludzi.
Widać masz poważne problemy ze zrozumieniem. To nie jest porównanie pewnej grupy młodych ludzi wysterowanych przez liderów wspomnianej organizacji, którzy nie potrafią myśleć samodzielnie - do zwykłych bandziorów ani nawet do terrorystów, tylko skrytykowanie metod manipulacji jakimi się liderzy jednej i drurugiej organizacji posłużyli wykorzystując wizerunek osoby będącej autorytetem dla wielu, zwłaszcza młodych ludzi poszukujących odpowiedzi na pytania o sens życia
rakowianin26 napisał(a):
Na jakich w takim razie zasadach chciałby Pan udostępniać parki turystom? Niech każdy chodzi gdzie i kiedy chce?
Napisałem to wcześniej. Czy zniesienie opłat za wstęp do parków narodowych i innych haraczy, za czym się opowiadam spowoduje, że każdy będzie chodził tam gdzie chce? Przecież to nonsens tak odbierać mój protest przeciwko pazerności administracji parków utrzymywanych z naszych podatków i trzepaniu z ludzi kasy.

Lech

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 14, 2010 3:46 pm 
Przypadek beznadziejny

To nie jest porównanie pewnej grupy młodych ludzi wysterowanych przez liderów wspomnianej organizacji, którzy nie potrafią myśleć samodzielnie - do zwykłych bandziorów ani nawet do terrorystów, tylko skrytykowanie metod manipulacji jakimi się liderzy jednej i drurugiej organizacji posłużyli wykorzystując wizerunek osoby będącej autorytetem dla wielu, zwłaszcza młodych ludzi poszukujących odpowiedzi na pytania o sens życia

W tym aspekcie muszę zgodzić się z Lechem. Niestety częsta sytuacja polegająca na naduzywaniu autorytetów przez osoby trzecie, jak również nadużywanie autorytetu przez same autorytety. Nie ma czegoś takiego jak autorytet uniwersalny, tzn. we wszystkich sprawach. Profesor chemii jest na pewno autorytetem w zakresie chemii, ale już niekoniecznie w sprawach społecznych, tak jak papież, będący dla wierzących autorytetem w sprawach wiary i kościoła, nie jest zapewne autorytetem w zakresie np., fizyki kwantowej. Dalajlama też jest na pewno autorytetem w zakresie buddyzmu tybetańskiego, pośrednio zapewne w sprawach moralnych i społecznych, ale już trudno go uznać za autorytet w szczegółowych problemach związanych z ochroną przyrody, których zapewne przy robieniu tego zdjęcia w dodatku nie znał.
Stąd też porównanie polegające na metodzie działania polegającej na nadużyciu autorytetu ekologów, którzy podsunęli koszulkę, jak i zbrodniczych sekciarzy Najwyższej Prawdy jest jak najbardziej uprawnione.

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 14, 2010 5:51 pm 
Nowy

No dobrze, będę uczciwy, tez mam wątpliwości co do motywacji GP, zwłaszcza, że w puszczy źle dzieje się nie od dzisiaj, a jakoś wcześniej się tematem nie zajmowali. Z drugiej strony nie można im odmówić skuteczności. Są w Polsce organizacje, które na prawdę wiele dobrego dla przyrody robią, a nikt o nich nie słyszał, o GP słyszał każdy i niestety to oni w takich sprawach jak Rospuda, czy PB mogą coś zdziałać. Reasumując, niezależnie od motywacji, samą inicjatywę ustawodawczą oceniam bardzo pozytywnie, poza tym głosy zbierają nie tylko ludzie związani z GP, zbierają je także osoby prywatne. A jeszcze przypominam, że projekt poparła Państwowa Rada Ochrony Przyrody. http://worobiec.wm.pl/wp-content/upload ... a-PROP.jpg

Cytuj:
Czy zniesienie opłat za wstęp do parków narodowych i innych haraczy, za czym się opowiadam spowoduje, że każdy będzie chodził tam gdzie chce? Przecież to nonsens tak odbierać mój protest przeciwko pazerności administracji parków utrzymywanych z naszych podatków i trzepaniu z ludzi kasy.
Zniesienie opłat było by super posunięciem, choćby właśnie ze względu na poprawę wizerunku samych parków wśród sceptyków. Niestety, chyba już o tym nawet pisałem, parki są niedofinansowane, brakuje na pensje dla pracowników etc, dlatego parki ratują budżety biletami wstępu, czy cięciami sanitarnymi w lasach, nie jest to żadna pazerność, to próba związania końca z końcem. Pieniądze musiały by popłynąć z budżetu Państwa, choć w porównaniu z innymi wydatkami, to nieduże pieniądze, to jednak jakoś politycy nie kwapią się rzucić więcej grosza, wręcz dążą do uczynienia z parków instytucji samofinansujących się.
Ile wydajesz na te bilety wstępu rocznie? Tak Cię to po kieszeni uderza? To nie powód aby sprzeciwiać się powoływaniu nowych parków jak dla mnie.

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 14, 2010 6:50 pm 
Stracony

rakowianin26 napisał(a):
Ile wydajesz na te bilety wstępu rocznie? Tak Cię to po kieszeni uderza? To nie powód aby sprzeciwiać się powoływaniu nowych parków jak dla mnie.
Dla mnie jest to bardzo istotny powód. Nie życzę sobie poszerzenia obszarów, gdzie trzepią z ludzi kasę. Od dawna nie wydaję pieniędzy na bilety do naszych parków, choć są one po części finansowane z moich podatków, bo omijam polskie parki. Po prostu nienawidzę zdzierstwa. Kłopotom finansowym można zaradzić bez ściągania z ludzi haraczy. W góry jeździmy grupami do Czech i na Słowację, a tam nie obowiązują bilety wstępu na szlaki turystyczne w takich obszarach jak parki narodowe, nie trzeba też ponosić kosztów związanych z kretyńskim obowiązkiem wynajmowania przewodników przez grupy. Jest po prostu normalnie. Przekonaj np. Czechów, jacy to oni są nieszczęśliwi, że za wejście do ich parków się nie płaci.

Lech

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 14, 2010 7:14 pm 
Przypadek beznadziejny

Lech napisał(a):
Co może wiedzieć z tego pobytu coś więcej o naszym kraju

Pewnie nie wiesz ale w Polsce był kilka razy... I jak byś miał okazje z nim porozmawiać/spotkać go (a ja miałem) to byś wiedział że głowe ma nie od parady...

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 14, 2010 11:36 pm 
Stracony

rakowianin26 napisał(a):
Ile wydajesz na te bilety wstępu rocznie? Tak Cię to po kieszeni uderza?

Przykładowe wyliczenie dla TPN - dla osoby bardzo często chodzącej po górach (30-40 razy w roku*), np.:
w sezonie letnim 20 razy, czyli 20x4,4zł = 88zł
w zimowym 20 razy, czyli 20x3,2zł = 64zł
W sumie w roku 152zł.
Pieniądze wcale nie małe. To około 20 schroniskowych browarów.

*Całe szczęście, że kasy w TPN-ie nie są całodobowe i w tym roku płaciłem za bilet chyba 2 razy ;)

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 15, 2010 12:05 am 
Nowy

Ja rozumiem, nikt nie lubi płacić, ale tak na serio. Widzę ze mieszkasz w Krakowie. Do Zakopca jest ok 100 z kr, w obie strony to 200km, średnie spalanko z 8 litrów/100 x4.30, wychodzi 68,8zł. 40 razy w roku, tj 2752zł, na pewno nie zawsze jeździsz sam, to się rozkłada, ale i tak półtora koła na sam dojazd wyjdzie. Autobusem? Nie wyjdzie wiele taniej, szwagropolem to chyba z 20zł w jedną stronę biorą, czyli 2x i x40 1600zł :)
Buty, sprzęt solidny, 1000zł na rok to lekko, przyznaj, bo co można kupić za 1000zł, kurtke z goreteksu, solidne buty? No i jedzonko, noclegi. Tak jak już kiedyś pisałem, nie uwzględniając że czasem się uda nie płacić, to jakieś 2% tego co wydajesz na te wyjazdy. Pokaż mi miejsce równie piękne jak Tatry gdzie masz wejście po 4 zeta na cały dzień? :)

I to jest powód, aby nie powoływać nowych parków i pozwalać na gospodarkę leśną, szlaki zrywkowe, domki letniskowe etc?

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 15, 2010 12:16 am 
Stracony

rakowianin26 napisał(a):
Pokaż mi miejsce równie piękne jak Tatry gdzie masz wejście po 4 zeta na cały dzień?
Proszę bardzo - cała słowacka strona bez jednego grosza.
rakowianin26 napisał(a):
I to jest powód, aby nie powoływać nowych parków i pozwalać na gospodarkę leśną, szlaki zrywkowe, domki letniskowe etc?
Tak to jest powód, bo z jednej strony bierze się haracz za wstęp, a z drugiej strony w tym samym parku wycina drzewa. Dość obłudy!

Lech

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 15, 2010 1:07 am 
Stracony

Teoretycznie:
gdybym jeździł te 40 razy w roku do Zakopca, to minimalna cena za dojazdy (samochód na gaz, zawsze 4 osoby) to:
1 wyjazd = 200km x 20zł/100km = 40zł za samochód
na 1 osobę = 10zł
40 wyjazdów = 40x10zł = 400zł
Cena biletów = 152zł
co stanowi 152zł / 400zł = 38% ceny dojazdów

Zazwyczaj jeżdżę na 1 dzień (w tym roku w sumie to chyba za 2 noclegi płaciłem w Tatrach), a jedzenie nie kosztuje mnie więcej niż na co dzień w Krakowie, więc te dodatkowe koszty są znikome.

Praktycznie:
- nie zawsze jadę samochodem na gaz
- nie zawsze jadą 4 osoby
- czasami dochodzi opłata za parking (najczęściej do uniknięcia)
- do Zakopanego jadę sporadycznie - wybieram Tatry Słowackie, bo większe, ładniejsze i być może dlatego, że nie ma tam opłat tytułem wstępu do parku narodowego ;)
A przede wszystkim nie ma tam pazernych śmierdzidupów zdzierających dutki z turystów niczym skórę z łowiecek.

Lech napisał(a):
cała słowacka strona bez jednego grosza

No właśnie, skoro u Słowaków się da, to dlaczego nie u nas?

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 15, 2010 1:22 am 
Nowy

Cytuj:
Tak to jest powód, bo z jednej strony bierze się haracz za wstęp, a z drugiej strony w tym samym parku wycina drzewa. Dość obłudy!
Jak na przewodnika jest Pan mało zorientowany. Skąd Pan wie, że pieniądze z biletów wystarczają na potrzeby parku? Skąd Pan weźmie pieniądze na wypłaty dla pracowników, i przeprowadzanie zabiegów czynnej ochrony przyrody? W TPN przychody z biletów są pewnie spore, więc być może nie ma potrzeby zdobywania dodatkowych środków ze sprzedaży drewna, ale taki Magurski na biletach nie zarobi zbyt wiele. Nie mam szczegółowych informacji nt pozyskania drewna w TPN, ale z moich obserwacji wynika, ze drewno pozyskuje się w pasie regla dolnego, np przy dojeździe do łysej polany, ale jest to tylko produkt uboczny przeprowadzanej przebudowy lasu, jak Pan zapewne wie, rosną tam sztucznie nasadzone świerki, zamiast lasów bukowo-jodłowych, z domieszką jawora i świerka. Dodajmy, ze przebudowa mocno uzasadniona, zważywszy na gradacje kornika w tymże nienaturalnym drzewostanie i przede wszystkim brak bazy nasiennej w okolicy uniemożliwiającej samoczynne przebudowanie się tego lasu. Tak więc jest to produkt uboczny tego zabiegu ochroniarskiego. Oczywiście można polemizować, czy istnieje potrzeba wywożenia wyciętych drzew, zamiast pozostawienie ich do naturalnego rozkładu. Drugi przypadek to Tatry zachodnie, okolice Chochołowskiej, otóż tam właśnie mamy do czynienia z lasami prywatnymi, gdzie najnormalniej w świecie prowadzi się gospodarkę leśną, gdyby nie Park, tak było by w całych Tatrach, a nawet gorzej.
Także ta obłuda jest podyktowana brakiem kasy ze strony państwa, a nie pazernością pracowników parku. Proszę domagać się od państwa zwiększenia wydatków na parki, umożliwiające ich funkcjonowanie, a nie negować oczywista potrzebę ich poszerzania i powoływania.

Odnośnie Tatr Słowackich, to obłudą nie było wywiezienie w 2004 roku z terenów słowackiego TPN 3 milionów metrów sześciennych drewna? Oczywiście modelowym przykładem braku obłudy są przeprowadzane po Słowackiej stronie inwestycje narciarskie? Sorry, ale wole dać te 4 zyle i takich obrazków nie oglądać.

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 15, 2010 1:36 am 
Nowy

Jak Pan chodzi po górach to Pan więcej spali niż siedząc w domu, a tym samym więcej wyda na jedzenie :) No i co z tym sprzętem turystycznym? :wink: Ogólnie to Pan naciągnął to mocno, bo prawda taka, że jak się jedzie to 70-100zł na dzień schodzi i to wcale nie na luksusy. Chodzę po górach to przecież wiem jak jest. Jeszcze istnieje taka ewentualność, ze jest Pan typowym krakusem centusiem i umie wydawać na prawdę mało :lol: (też jestem z Krakowa :wink:)

Tatry Słowackie faktycznie są "fajniejsze" niż nasze, zapewne wynika to z kilku rzeczy: mniej ludzi, mniejsza gęstość szlaków czyli znowu bardziej się można wyalienować:), są większe jak Pan pisał, chyba bardziej różnorodne no i na Słowacką stronę nie ma tak skopanego krajobrazu jak u nas. Niestety inwestycje w infrastrukturę narciarską o których pisałem wyżej troszkę tą sielankę psują. Cieszą się tylko niektórzy narciarze, bo ja też narciarz wcale się nie ciesze z tego.

No i jeszcze do powyższego. W Gorce Panowie jeżdżą? Ojców odwiedzają, jest za free, więc proszę nie uogólniać.

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 15, 2010 7:03 am 
Stracony

rakowianin26 napisał(a):
Cytuj:
Jak na przewodnika jest Pan mało zorientowany. Skąd Pan wie, że pieniądze z biletów wystarczają na potrzeby parku? Skąd Pan weźmie pieniądze na wypłaty dla pracowników, i przeprowadzanie zabiegów czynnej ochrony przyrody? W TPN przychody z biletów są pewnie spore, więc być może nie ma potrzeby zdobywania dodatkowych środków ze sprzedaży drewna, ale taki Magurski na biletach nie zarobi zbyt wiele.

Ustawa o ochronie przyrody (z 16.04.2004)
"Art. 15.
1. W parkach narodowych oraz w rezerwatach przyrody zabrania się:
(...)
5) pozyskiwania, niszczenia lub umyślnego uszkadzania roślin oraz grzybów;"
co prawda istnieje zastrzeżenie:
"2. Zakazy, o których mowa w ust. 1, nie dotyczą:
1) wykonywania zadań wynikających z planu ochrony lub zadań ochronnych;"
jednak konia z rzędem temu, kto podejmie się udowadniania, że zrywka drewna a potem jego sprzedaż, to działanie ochronne.

Lech

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 15, 2010 9:17 am 
Stracony

rakowianin26 napisał(a):
Jak Pan chodzi po górach to Pan więcej spali niż siedząc w domu, a tym samym więcej wyda na jedzenie Smile No i co z tym sprzętem turystycznym? Wink Ogólnie to Pan naciągnął to mocno, bo prawda taka, że jak się jedzie to 70-100zł na dzień schodzi i to wcale nie na luksusy. Chodzę po górach to przecież wiem jak jest. Jeszcze istnieje taka ewentualność, ze jest Pan typowym krakusem centusiem i umie wydawać na prawdę mało Laughing (też jestem z Krakowa Wink)

Jadąc w góry zabieram ze sobą kilka kanapek, czekoladę, herbatę do termosa, w lecie jakiegoś Powerade'a.
Kasy poza tym raczej nie wydaję, bo nie mam gdzie. Do schronisk zachodzę rzadko (no chyba, że na piwo w Murowańcu).
Siedząc w Krakowie może i mniej spalam, ale zazwyczaj więcej magazynuję :D. Zjadam obiadek, pełnowartościowe śniadanko i kolacyjkę. A że dzień wolny to kilka browarków też wypiję. To są dopiero koszta ;)

PS. Nie jestem krakusem. Pochodzę z Podkarpacia, urodziłem się właściwie w Beskidzie Niskim, a w Krakowie tylko sobie mieszkam od 8 lat.

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 15, 2010 10:53 am 
Stracony

Rohu napisał(a):
Lech napisał:
cała słowacka strona bez jednego grosza

No właśnie, skoro u Słowaków się da, to dlaczego nie u nas?

Nie cała. W Bielskich jest płatna trasa edukacyjna.

"Stałem się nowym użytkownikiem ale ten nowy też musi posta napisać"

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 15, 2010 12:00 pm 
Stracony

Rohu napisał(a):
Nie jestem krakusem. Pochodzę z Podkarpacia, urodziłem się właściwie w Beskidzie Niskim, a w Krakowie tylko sobie mieszkam od 8 lat.
Dzień dobry. :alien:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 234 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1