Ja doradzę kilka alternatywnych tras
1. W części zachodniej, gdzie jest mniej dziko za to sporo ciekawych pamiątek przeszłości.
W trakcie trasy - wejście na Najwyższy szczyt Beskidu Niskiego - Lackową.
Krynica Zdrój --> Huzary --> Dzielec --> Lackowa --> Przełecz Pułaskiego --> Bieliczna --> Izby --> Mochnaczka Niżna --> Huzary --> Krynica Zdrój.
Czas przejścia całości około 11 godz.
Znaki: zielone, w środkowej części trasy przejście bez znaków, potem czerwone.
2. Okolice Wysowej
a. Wysowa Zdrój --> Święta Góra Jawor --> Cigelka --> Ostry Wierch --> Lackowa --> Ostry Wierch --> Biała Skała Wierch --> Ropki --> Wysowa Zdrój
Czas przejścia: ok. 9 godz.
Znaki: najpierw ścieżka pielgrzymkowa, potem kolejno znaki zielone, żółte, na końcu czerwone.
b. Wysowa Zdrój --> Kozie Żebro --> Regietów --> Rotunda --> Regietów --> przełęcz Regietowska --> Wysowa Zdrój
Czas przejścia: ok. 9 godz.
Znaki: kolejno zielone, czerwone, żółte i niebieskie.
Na trasie najpiękniejszy moim zdaniem cmentarz wojenny w Beskidzie Niskim na Rotundzie (obecnie w trakcie renowacji)
3. Punkt wyjściowy Uście Gorlickie.
Uście Gorlickie --> Oderne --> przełęcz nad Nowicą, skrzyżowanie ze szlakiem zielonym --> schronisko na Magurze Małastowskiej --> szczyt Magury Małastowskiej --> węzeł szlaków zielonego i żółtego (obok cmentarza nr 59) --> Smerekowiec --> Skwirtne --> Kwiatoń --> Uście Gorlickie.
Czas przejścia: ok. 8 godz.
Znaki: kolejno żółte, zielone, czarne „cmentarne”, zielone, na koniec przejście szosą bez znaków.
Na trasie kilka cmentarzy wojennych i dwie najpiękniejsze moim zdaniem cerkwie - Skwirtne i Kwiatoń.
Wadą trasy są długie odcinki po asfalcie.
4. Punkt wyjściowy Jaśliska (jest tam bardzo sympatyczne schronisko).
Jaśliska --> Kamień nad Jaśliskami (Bieszczad) --> Czeremcha --> Lipowiec --> Jaśliska
Czas przejścia: ok. 7–8 godz.
Znaki: kolejno żółty szlak gminny, potem żółty, lub niebieski i żółty.
Trasa skomplikowana orientacyjnie.
Nie napisałam nawet o moim ulubionym Piotrusiu oraz Cergowej
A może bliżej określisz swoje preferencje ?
Ja tutaj zaproponowałam trasy jednodniowe z początkiem i końcem w tym samym miejscu, ale może planujesz trasę dwudniową z noclegiem w schronisku albo też nocleg w namiocie.
Pozdrowienia
Basia
P.S.
Tras nie wymyślałam teraz na poczekaniu.
Są to moje autorskie propozycje do pewnego przewodnika.