Widzę, że bardzo Pan się przejął notką na moim blogu. Odpowiem Panu.
Cytuj:
Polskie 22 parki narodowe zajmujące 1% powierzchni kraju to rzekomo wstyd na tle innych krajów Europy.
Dzieki Bogu mamy w Polsce 23 parki, ktoś kto tego nie wie to jakie ma kompetencje, żeby zabierać głos.
Takie mam kompetencje, że o wiedzę o polskich parkach czerpię z autopsji i doświadczenia a nie z Wikipedii, ta liczba 22 była długo aktualna i stąd ją pamiętam. Aczkolwiek tu ma Pan rację w 2001r. doszło jeszcze Ujście Warty i teraz jest 23. Co tylko jeszcze bardziej wzmacnia moją tezę że na tle Europy parków mamy bardzo dużo i nie ma się tutaj czego wstydzić ani
Cytuj:
Owszem, wyższy procent „uparkowienia” mają np. Austria czy Słowenia – trudno jednak porównywać się do tych małych i wybitnie górskich krajów.
Wyższy ma takze Słowacja, Czechy, Norwegia, Szwecja, Rumunia, UK i pewnie jeszcze nie jedno Europejskie państwo. Średnia europejska to 2-4 procent.
Cytuj:
Sąsiedni kraj o podobnej wielkości i strukturze krajobrazu – Niemcy, na 14 parków zajmujących 0,54% powierzchni, dla Francji ten współczynnik wynosi 0,66%. Ale choćby było ich tam trzy razy tyle, porównywanie się do zachodnich cywilizacji jest mocno chybione.
Chybione to są podane procenty. Proszę sobie posumować
http://pl.wikipedia.org/wiki/Parki_naro ... opy#Niemcy.
Hehehe bardzo proszę przyjrzeć się tej stronie. I nie liczyć na paluszkach tylko _przeczytać_ jej treść. I co? jeden park jest wymieniony dwukrotnie!! dlatego wychodzi 15 zamiast -jak jest prawiidłowo 14. Tyle warta jest badziewiarsko redagowana polska wikipedia. Nie zamierzam z tym dyskutować, dane które podałem są z poważniejszych źródeł.
[/quote]Co to za insynuacje? Parki tworzy się w celu ochrony wartości przyrodniczych i kulturowych, i „na tyle na ile pozwalają względy ochronne, parki powinny być udostępnione publicznie”, właśnie, jak nie szkodzi to pokazujemy, jak szkodzi to nie pokazujemy, jak arrasy na Wawelu, jak stężenie wilgoci może im zaszkodzić, to nie pokazujemy.
Wawel to bardzo dobry przykład. Pomimo że zabytki kultury są tak narażone na presję - raz zniszczone nie dadzą się odtworzyć - są udostępniane. na wawelu można wejść do większości komnat, po zakupieniu biletu, także indywidualnie.
Jakiekolwiek "zniszczenia" jakie może dokonać człowiek w lesie np. urywając gałązkę są niczym wobec naturalnych procesów zamierania,. zgryzania przez zwierzynę, itp. a mimo to większości terenów obecnego Białowieskiego PN się nie udostępnia.
Cytuj:
Mamy się martwić że od 2001 r. nie powstał w Polsce żaden nowy park narodowy. O ile wiem, nie wypiętrzyło się też w tym czasie żadne nowe pasmo górskie, nie wyżłobiła dzika dolina rzeczna, nie odwojowaliśmy terytorium na sąsiadach.
Tak mamy się martwić, bo tereny które są cenne i zasługują na zachowanie są zagrożone, a wręcz sukcesywnie niszczone. patrz plany regulacji środkowej Wisły, lasy pogórza Przemyskiego, Jury krk-cz, puszczy Białowieskiej, nad jeziorami mazurskimi powstaje coraz to więcej kurortów etc etc
Plany regulacji środk. Wisły??? były za Gierka. Zarzucone w zeszłym wieku.
Lasy pogórza - że co?
Na mazurach coraz więcej kurortów? a co to jest kurort? bo nie słyszałem żeby po 1945 powstały na tym terenie jakieś nowe miejscowości. A sporo, całkiem sporo przestało istnieć.
Cytuj:
1989 r. utworzono w szybkim tempie 9 parków, na terenach znacznie przez człowieka przekształconych, gdzie sama jego obecność nie stanowi jakiegokolwiek zagrożenia dla dzikich gatunków
hahaha, a się uśmiałem, budowa wyciągów, gospodarka leśna, urbanizacja, quady, melioracje, regulacje nie szkodzą środowisku, wcale
Czy ja napisałem cokolwiek o że chcę jeździć quadami, albo o zgrozo, meliorować???? a może jeszcze próby atomowe urządzać...
To tyle drogi polski wiki-mądralo, resztę twoich utyskiwań pozostawię bez komentarza.