mobiline napisał(a):
No to powiem tak. Byłem, zaparkowałem, nic nie zapłaciłem Strasznie leniwi tamtejsi Słowacy
Nie jestem pewien, ale chyba w weekendy tam sie nie płaci. Tez juz miałem pare razy ta sytuację, że już kasa w reku, a parkingowy, że nie trzeba.
majkel* napisał(a):
Słowacy są bardzo leniwi. Przy wylocie do Doliny Jaworowej nie żadnych miejsc parkingowych i w związku z tym nie musimy płacić ani centa W Polsce to by nie przeszło
Nie do końca...dawniej:
-Łasa Polana była za friko, teraz płatana
-Biała Woda Kiezmarska free, teraz cenę za to zadupie drą jak na parkingu w mieście
-Zwierówka była free, teraz w okresie letnim trza płacić
-u wylotu Żarskiej tez zrobili płatny,
-w wielu miejscach, gdzie można było sie przytulić, teraz są znaki zakazu ruchu "za wyjątkiem..."
Oazami darmochy, z ważniejszych parkingów pozostały:
-parking przy schronisku w Orawicach, gdzie, choć jest on teoretycznie płatny, to nigdy jeszcze mi nikt nie kazał płacić
-u wylotu Dol. Wąskiej/Raczkowej pomiędzy mostkiem, a hotelem, jest pewien pas darmowy (choć info może być juz nieaktualne)
-W Tatrzańskiej Kotlinie na zatoczce na przeciwko łomu, (ale tam strach zostawić) lub w okolicy kościółka
-w Dol. Mąkowej na parkingu hotelowym
-wspomniany parking w Jaworzynie T. na przeciwko poczty (uwaga, aby nie stanąć zbyt blisko przystanku, bo pokuta spora) i kościoła
dżusta napisał(a):
W tym roku wybieramy się w Tatry i po raz pierwszy chcemy wyjść w Tatry Słowackie. Chodzi nam po głowie taki pomysł, żeby przez Dolinę Chochołowską dojść do Kończystego Wierchu i następnie przez Dolinę Raczkową dojść do chaty Jakubina (tam przenocować) a następnego dnia wrócić przez Otargańce - Jarząbczy Wierch do Polski.
Jeśli chcecie romantyczną noc, to w Dol. Raczkowej (przy rozwidleniu z dolin Zad. Raczkowej i Gaborowej) jest koliba (szałas) "pod Klinem". Można w niej legalnie nocować. O ile pamiętam to chyba kole 6 chłopów/bab sie pomieści.
http://www.mount.cad.pl/a/tatry/histori ... a_klin.htmInszy wariant, to koliba (szałas) w Dol. Jamnickiej (juz w części reglowej), gdzie też nocleg jest legalny. Tam to chyba na 12 ludzia, baa jest/był nawet piecyk. Moje informacje o Jamnickiej sa z przed paru lat.
http://www.mount.cad.pl/a/tatry/szalasy ... _puste.htmrejdus napisał(a):
mam pytanie czy Małą Fatrę też obowiązuję zakaz chodzenia od 1 XI DO 15 VI? Czy tylko Tatry?
Tak, przynajmniej te najciekawsze rejony.