Witam.
To jest mój pierwszy post na tym forum. Mam 30 lat i turystyką górską zainteresowałem się zaledwie kilka miesięcy temu, kiedy pojechałem od niechcenia w tatry na bezpłatną wycieczkę kilku dniową wraz z żoną i jej znajomymi z pracy (organizowaną przez firmę mojej żony). Mieliśmy profesjonalnego przewodnika, z którym łaziliśmy także po jaskiniach. Od tamtej pory tak mnie to wkręciło i to na tyle, że teraz jeżdżę minimum raz w miesiącu na jakąś górkę - narazie zaliczyłem Kasprowy, Świnicę, Szczeliniec, Ślężę pare razy (różnymi szlakami). Mogę z całą pewnością powiedzieć że to już obsesja. To tyle wprowadzenia...
Na początku października chciałem się wybrać w okolice Jeleniej góry na jednodniową wycieczkę na Sokolik i Krzyżną Górę i w związku z tym mam kilka pytań do osób, które już tam były...
Wybrałem sobie drogę niebieskim szlakiem z Trzcińska, ponieważ jest on najdłuższy i będzie najwięcej chodzenia. Według info z internetu marsz z Trzcińska na Sokolik niebieskim nie powinien trwać więcej niż 90 minut. Tylko problem jest w tym, że na jednych mapach szlak niebieski jest, a na innych go nie ma. Mam więc pytania...
1.Czy ten szlak jest czynny? Czy nie zastanie mnie sytuacja - że będą chaszcze i wtedy tylko maczeta w ręce itp. (bo tak bym nie chciał)
2. czy na trasach na Sokolik spotkam tłumy dzikich turystów - tak jak. np. na Ślęży - jak wygląda tam sytuacja z natężeniem ruchu pieszego?
3. I jak jest w schronisku Szwajcarka, co polecacie do jedzenia ciepłego - jeżeli takie wogóle jest, jak z cenami?
4. Co mi możecie podpowiedzieć odnośnie tej wycieczki - wskazówki, sugestie, informacje mile widziane
5. Aha - Gdzie parkować auto mając na względzie trasę niebieskim szlakiem?
dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam
PS. Nie wiem jak tu się wstawia zdjęcia - ale spróbuję dołączyć mapkę tego szlaku...