Rohu napisał(a):
Chariot napisał(a):
Ty sie zastanow zanim umiescisz nastepnym razem na publicznym forum relacje ze scislego rezerwatu
Co do Śnieżnej Doliny, to zacytuję informację ze strony TANAPu:
Cytuj:
Climbing and rock-climbing is allowed in all localities of the National Park apart from the following areas:
[...]
Kolova dolina, inlcuding all adjacent valleys and climbing walls; the NE part of Cierna Javorova dolina bordering in the South with Cierny Javorovy potok (stream) and the ridge Snehove veze (this restriction is not applicable to the access to Ladove dolinky from Mala Studena dolina through Ladove sedlo by-passing Snehove veze from the North);
Samo przejście Śnieżnej jest według tego legalne.
Zgadza sie, jak najbardziej samo przejscie Snieznej na Sniezny Szczyt, tak jak szliscie, jest legalne
Rohu napisał(a):
Informacja z TANAPu nie jest moim zdaniem do końca jasna
wg mnie jest jasna jak slonce
Rohu napisał(a):
Niby południową granicą strefy zakazanej jest potok Czarny Jaworowy. Tak się składa, że po jego północnej (zakazanej) stronie nie byliśmy
zgadza sie, nie byliscie
Rohu napisał(a):
Potem jest jeszcze informacja o Śnieżnych Turniach, która nijak ma się do tych wyznaczników
ma sie i to bardzo konkretnie
Rohu napisał(a):
Co jest w końcu granicą południową? Czarny Jaworowy Potok czy Śnieżne Turnie?
granica poludniowa rezerwatu scislego jest Czarny Jaworowy Potok a nastepnie gran Snieznych Turni. jedynym dozwolonym przejsciem przez obszar rezerwatu scislego jest przejscie z Doliny Malej Zimnej Wody (z Terinki) przez Sniezna Przelecz (Ladove Sedlo) do Snieznej Dolinki omijajac Sniezne Turnie od polnocy
Rohu napisał(a):
Dalej eksponowaną, ale prostą granią (I) docieramy na Śnieżny Zwornik
Stąd schodzimy na drugą stronę łatwymi zboczami kierując się nieco w prawo.
W końcu dochodzimy do żlebu spadającego z Wyżniej Śnieżnej Przełęczy, nim w dół i trawersem w prawo po kruchym zboczu, aż do piargów.
Nimi bardzo uciążliwie do Śnieżnego Bańdziocha
I dalej w stronę Czarnego Potoku Jaworowego w górnym piętrze doliny.
natomiast wasze zejscie ze Snieznego Zwornika do Snieznego Bandziocha to ewidentnie wejscie w rezerwat scisly, gdyz jedyna dozwolona trasa w tamtej czesci doliny to przejscie ze Snieznej Przeleczy (Ladove Sedlo) do Snieznej Dolinki omijajac Sniezne Turnie od polnocy
sprytnie byloby po prostu napisac, ze zeszliscie ze Snieznego Szczytu na Sniezna Przelecz i stamtad legalna trasa w dol Doliny Czarnej Jaworowej
jednak Ty, Rohu, jako szczery chlopak, postanowiles dokladnie opisac trase i teraz taki uj jak ja sie moze przyczepic
a przyczepilem sie, bo Ty sie przyczepiles znow do moich opini, mimo tego, ze
kiedys tam juz doszlismy do pewnego ''zawieszenia broni'' na privie
gruby, rumpel i Lukasz-oczywiscie moje posty sa skierowane tylko do Roha jako autora relacji, poniewaz tylko z nim mam w tej chwili dyspute