Auralis napisał(a):
tomicher napisał(a):
Stawiam wszystko co mam że przy tego typu zdjęciach nie rozróżnisz 5d2 od 550d.
To ja mam takie pytanie (poważne).
W jakim celu sprzedaje się aparaty za 2000 zł, 10000 zł, 20000 zł? Marketing, bo wystarczy odpowiednie szkło?
To dosyć złożona sprawa ale mam nadzieję że stosunkowo przejrzyście i łatwo ci to wytłumacze.
Zdjęcie robi aparat z podpiętym obiektywem. Niby oczywista oczywistość ale niekoniecznie... Obiektyw ma swoje zadanie a aparat (body) swoje.
OBIEKTYW
Różnica w cenie obiektywów jest uzależniona od:
-
jasności (dzięki nim możemy uzyskać bardzo bardzo małą głębie ostrości)
-
szybkości autofocusa
-
precyzji wykonania, lepszej technologii i zastosowania najlepszych materiałów na soczewki (większa rozdzielczość obrazu, więcej detali, lepszy kontrast zdjęć)
-
rodzaju obudowy, wykorzystania wiekszej ilosci uszczelek (sprzęt jest mocniejszy, bardziej uszczelniony a to prowadzi do wiekszej pewności użytkowania w trudnych warunkach jak deszcz, snieg, piach, kurz itd.)
Ludzie dokonując wyboru jaki obiektyw jest odpowiedni dla niego muszą sami wiedzieć czego potrzebują.
I teraz odpowiedz sobie sam/a na pytanie czy taki fotograf o 5 rano robiący zdjęcie dolinie 5 stawów z Zawratu potrzebuje głębi ostrości a poziomie 15 cm i szybkiego autofocusa ? Ten człowiek będzie chciał zazwyczaj oddać jak najwięcej detali stosując wysokie czasy i przysłony a ostrość w obecnych aparatach często ustawia ręcznie gdy aparat spoczywa na statywie...
APARAT/BODY
Różnica w cenie aparatu jest głównie uzależniona od:
-
wielkości matrycy( format aps-c, full frame, rozmiar matrycy znacznie wpływa na cenę z powodów stricte ekonomicznych, wafle krzemu są większe = płać więcej pozatym ekwiwalent 1.6 przy tych pierwszych to dla jednych zaleta a dla drugich wada)
- szybkości autofocusa (ilość punktów af, szybkość ich ustalania, radzenie sobie w krytycznych poziomach oświetlenia)
- szybkostrzelności (ile zdjęć dany aparat robi w ciągu sekundy, jeden zrobi 3, drugi 12)
- poziomu ISO (im wyższe ISO tym mniej detali a więcej szumów)
- jakości materiałów typu obudowa, ilość uszczelek itd. (inaczej zapatruje się człowiek robiący zdjęcia w studiu a inaczej fotoreporter na rajdzie dakar.)
To kto jaki aparat wybiera dla siebie, to sprawa bardzo indywidualna i zawsze podporządkowana określonej dziedzinie fotografii.
Wyobraź sobie kilka fotograficznych sytuacji:
- mecz piłkarski/siatkówka - szybka akcja, dynamizm itd. wtedy priorytetem będzie bardzo szybki autofocus
- zdjęcia w zacienionym barze, knajpie, fatalne warunki oświetleniowe - wtedy potrzebne ci bedą bardzo jasne szkła połączone z body które przy wysokich wartościach ISO będa dawały ci czysty obrazek z wieloma detalami
- sesja fotograficzna w studiu - czesto wymagana duza ilosc mega pikseli w body, ultrajasne obiektywy itd.
Każdy z tych fotografów potrzebuje czego innego ale każdym z tych sprzętów zrobisz dobre zdjęcia, choć niekoniecznie w innych warunkach niż do jakich został stworzony.
Aparaty za 10k lub 20k to maszyny które spisują się dobrze w ekstremalnych warunkach oświetleniowych, pogodowych bądź w sytuacjach kiedy nie bedzie czasu na powtórkę bo schumacher nie przejedzie drugi raz linię mety albo tusk nie zejdzie ponownie ze schodów...
Różnica w cenie pomiędzy wczesniej wspomnianym 550d a 5d2 to przepaść.
Jeżeli zrobisz nimi zdjęcie o 14:00 przy ładnym słonku wykorzystując niskie ISO, na stosunkowo dużej głębi ostrości to wynik będzie bardzo bardzo podobny.
ALE jeżeli te same aparaty weźmiesz do knajpy albo innych ciemnych miejsc, będziesz pracować na ISO 3200 i podobnych, to przy obróbce zobaczysz ogromne różnice w materiale do obróbki jak i podatności na tą obróbkę (wyciąganie cienii, rozjaśnianie, przyciemnianie itd.)
Reasumując im gorsze warunki, im trudniej zrobić zdjęcie, tym bardziej widać różnicę w cenie body.
Tanie lustra połączone z dobrą optyką mogą naprawdę spełniać swoje zadanie niegorzej niż ich drogie odpowiedniki dwie półki wyżej, tylko trzeba pamiętać, że one mogą to robić a nie muszą...
Dawno się tak nigdzie nie rozpisałem hehe : D Miałem chwilkę czasu to pomyślałem że Ci poprostu napisze jakoś szerzej. Jak masz jakiekolwiek pytania to wal śmiało.