darekk napisał(a):
... zła bo przyroda nie respektuje śmiesznych ludzkich granic i Tatry to jedna całość, i dodatkowy ruch turystyczny jest jednak niekorzystny nawet w tym przypadku.
Chociaż z drugiej strony niewiele osób będzie mogło sobie na to pozwolić.
A poza tym może ci ludzie i tak jeżdża w Tatry, przynajmniej niektórzy z nich. W takim przypadku linia lotnicza spowodowałaby głównie przemieszczenie części ruchu turystycznego na Słowację, bez zmiany łącznej liczby turystów, co dla Tatr jako całości nie miałoby większego znaczenia, a dla części leżącej po naszej stronie byłoby korzystne.
A ile tych lotów dziennie przewidują ?
I co ma latać ? Jakiś gigant co zabiera pół tysiąca ludzi ?
Śmiem mniemać, że w sezonie wpływ takiego połączenia na liczbę odwiedzających Tatry będzie mniej niż marginalny.
Leciałem do Popradu dwa razy z Luton. Bardzo miła wycieczka. Ładnie widać góry przed lądowaniem jak zatacza krąg nad Słowackim Rajem i podchodzi od wschodu nad pas.
Powiedzmy trzy połączenia tygodniowo i niech samolot zabiera max, no sam nie wiem, ze 100-200 osób (nic większego tam nie przysiądzie). Powiedzcie mi moi kochani jaki to będzie miało wpływ na przyrodę Tatr bo pojąć nie mogę.
A czy Wy wogóle byliście kiedyś na lotnisku w Popradzie ?
Widzieliście tamtejszy "terminal" ?
Nawet nie wiem do czego go porównać ...
Niektóre górskie schroniska są większe od tamtejszego "dworca lotniczego". Z tego co pamiętam to chyba nawet taśmociągu nie mają tylko tacy panowie przywożą bagaże na wózkach. Jak przyleci jeden średni samolot to się na "terminalu" robi tłok. Parking dla aut jest mniejszy niż plac postojowy w Kuźnicach.
Bardzo miłe, spokojne i pięknie położone miejsce z pięknym widokiem na Sławkowski. Polecam. Ale nie spodziewam się, że nagle zaczną się tamtędy przetaczać dzikie tłumy polskich turystów ...
PS
Łącznie 4 (!) loty tygodniowo (2 z Gdańska i 2 z W-wy) ...
http://www.airport-poprad.sk/informacie ... hp?lang=en
Flota :
http://eurolot.com/o_nas/flota_eurolot/
Ponieważ te Embraery 175 podobno latają dla LOTu więc te połączenia do Popradu zapewne będą obsługiawać pozostałe maszyny ...
Największy to ten ATR72-202 max 66 pasażerów.
No to max tygodniowo 4x66 = 264 osób ... normalnie potop ... fasiągów na Palenicy nie starczy jak się taki dziki tłum zwali ...