Witam jestem tu nowa. Trafiłam na to forum, ponieważ poszukuję info odnośnie wypadu w góry z psami.
Zdaję sobie sprawę, że po naszej stronie Tatr są niezbyt mile widziane, dlatego staram się spr każdy odcinek trasy którą planujemy (dodam, że plan ma charakter orientacyjny i jak najbardziej ścisłej kolejności czy ilości miejsc się trzymać nie będziemy

)
Z psiakami jeździmy praktycznie wszędzie, mam świadomość na ile w ich obecności mogę sobie pozwolić i jestem w stanie przewidzieć ich zachowanie. Dlatego z góry proszę o nie negowanie pomysłu zabrania psów w góry.
Jeśli chodzi o ich sprawność, to myślę, że są całkiem zwinne, potrafią samodzielnie poruszać się po drabinach o różnym stopniu nachylenia od pionowej po poziomą, w 2 strony. Gruzowiska, śliskie tereny itp tez mamy dopracowane
Po prostu są Ważnymi członkami w rodzinie i nie wyobrażam sobie jechać gdziekolwiek, a już o terenie nie wspominając bez nich.
Oczywiście smycz jest podstawą naszego wyposażenia.Paszporty posiadamy
Z kontrolą również nie mamy problemu, bo są odwołalne nawet w sytuacji kiedy na horyzoncie pojawia się zwierzyna - przetestowane wielokrotnie.
Przedstawię wstępnie gdzie chcielibyśmy zawitać. Dodam, że jak największą ilość tras chcielibyśmy pokonać na nogach. Jeśli zaistniałaby potrzeba przemieszczenia się środkami komunikacji, to z naszej strony nie ma najmniejszego problemu z psami - pociągi, autobusy, tramwaje, mają opanowane do perfekcji

Zastanawiam się również nad stroną Słowacką, jednak nie bardzo się tam orientuję. W związku z tym proszę o jak najwięcej podpowiedzi
Jako, że pociągiem dojeżdżamy do zakopanego, a mój facet nigdy nie miał okazji pokręcić się po mieście to w planach mamy:
*najpierw Zakopane (Krupówki, Wieką Krokiew, Lipki, Bachledzki Wierch, Rówień Krupową, Pomnik Chałubińskiego, Żabi Dwór, Muzeum Kornela Makuszyńskiego, Gubałówkę. Ulicę Kościeliską, Wille Atma).
*Dolina Chochołowska
*Chochołów
*Suchá Hora
*Ciche - bo tu akurat rodzinkę mam
*Trybsz
*Łapsze Wyżne
*Łapsze Niżne
*Kacwin
*Wielka Frankowa
*Niedzica
*Czorsztyn
W zależności jak czasowo się wyrobimy i jak podróż nam minie noclegi gdzieś wpasujemy

Będą spontaniczne na potrzebę chwili
21 z rana jesteśmy w Zakopcu, a wyjechać planujemy 28 wieczorem.
Co o tym myślicie i co proponujecie

Z góry dzięki za porady