Emotion_Capture napisał(a):
Chciałem jedynie uzyskać wskazówki co do odpowiedniego doboru sprzętu na sierpniowy wypad w Tatry w planach mam już od 9:50 dzisiaj otwarte na nowo szlak na Rysy i inne okoliczne szlaki przeważnie wycieczki 1-2 dniowe.
Wypad wypadem a Ty się przede wszystkim zastanów ile zamierzasz chodzić w najbliższych kilku latach, w jakich sezonach, po jakich szlakach, w jakim stylu ... No i sprawdź zasobność portfela ...
Jeśli kasa nie gra roli to kup co tam zechcesz bo zawsze możesz zmienić lub dokupić ...
Jak masz abmitniejsze plany na przyszłość to warto zainwestować więcej w lepszy sprzęt bo wiesz, że go "zutylizujesz". Na jeden wyjazd w Tatry byle adidaski wystarczą ... ba są tacy w sandałach a nawet w japonkach / boso (to już trochę przesada) "zwiedzają" ...
Jeśli tylko Tatry latem to jakieś tam byle buty wystarczą. Poczytaj o podeszwach co by nie nabrać się na jakieś ślizgające. Obuwia jest teraz taki wybór że szanse iż jakiś forumowicz ma doświadczenie a dokładnie takim to a takim modelem są raczej niskie. Ale zapytać zawsze warto ...
Plecaki to też tema morze ... zależy ile chcesz targać ze sobą w worze ... na dzienne wypady jakiś mały 35L lub mniejszy wystarczy ... łazikowanie od schroniska do schroniska najczęściej wymaga większego plecaka itp itd ...
Ale generalnie jesteś na dobrym tropie ... buty to popdstawa, jakaś sensowna odzież, plecak, może kije, okulary, coś na głowę i jest git ...
Zawsze można przesadzić ... na i zawsze człowiek się uczy na własnych błędach ...
Co do ubioru top ja bym się nawet nie odważył doradzać bo każdy jest inny "termicznie" ... Ja się zwykle gotuję ale są tacy co się z zimna trzesą ... warto mieć wybór co by można byc na trasie elastycznym i dobrać sobie na grzbiet akurat to co w danej chwili najlepsze ...
Są pewne dyskusje co się nigdy nie kończą np. czy lepszy polar + gore czy może softshellik ... i nie ma na to odpowiedzi bo dla jednego lepsze jedna a dla drugiego drugie ...jednego dnia to a tamtego tamto ... jedyny problem logistyczny jest taki, że nie jest praktyczne noszenie ze soba wszystkiego bo bys takiego wora nie uniósł ... musisz w górach odkryć samego siebie, swoje upodobania, co lubisz z ciuchów a czego nie znosisz ...
Radzę ubrania raczej lużnawe co by nie krępowały ruchów no chyba, że to bielizna termoaktywna bo to musi przylegać do ciała ...
A i jeszcze jedno ... doborem sprzętu warto się zająć sporo wcześniej przed wyjazdem ... zostawiając to na ostatnią chwilę często kupuje się rzeczy przypadkowe ...