Cytuj:
Zawsze warto poznać doświadczenia innych. Jak np. temperatura czy wiatr może zmienić czas użytkowania kartusza.
W takim razie zanotuj sobie, następujące kwestie:
- Największy wpływ ma użycie śniegu. Ciepło potrzebne do przemiany fazowej jest znacznie wyższe więc zagotowanie wody o temp 0 stopni C a lodu o tej samej temp. będzie cechowało zupełnie inne zużycie.
- Na dużej wysokości kluczowy wpływ ma zapotrzebowanie na wodę. Zalecane spożycie płynów (bez %) na 5000m wynosi ok. 5L na dobę i warto się do tego stosować.
- Wpływ wiatru powinien być niewielki. Każdy rozsądny turysta gotuje w namiocie i/lub używa innej osłony wietrznej.
- Na dużych wysokościach woda wrze w niższej temperaturze jednak przewodnictwo cieplne powietrza jest niższe. Wydaje mi się jednak, że największą rolę pełni sam proces spalania gazu przy mniejszym udziale tlenu. Nie robiłem badań ale mam przypuszczenie, że płomień osiąga niższą temperaturę i/lub część gazu nie ulega spalaniu. W praktyce zaobserwowałem jedynie, że odkręcenie palnika na maksa było niemożliwe, gdyż widać(czuć) było od razu, że część gazu zamiast spalać się, uchodzi do atmosfery.
- W zimie należy kartusz ogrzać i/lub stosować czysty propan (co nie jest zgodne z bhp). Na dużej wysokości latem, mimo ujemnych temp. teoretycznie problem jest mniej poważny gdyż skroplenie butanu następuje w niższej temperaturze ale jak to wygląda w rzeczywistości z gazem uwięzionym w butli(o wyższym ciśnieniu) i jego rozprężaniem poprzez zawór to trudno mi coś powiedzieć. W praktyce butle jakoś działały bez podgrzewania i to na zwykłych palnikach a nie takich odwróconych z rurką.
Cytuj:
Wiem o tym doskonale. Dodatkowe 225 g mogło by Cię przecież zabić

Jeśli już to ok. 390g, bo tyle mniej więcej waży pełna butla z 225g gazu.
Poza tym nie wynikałoby to ze specjalnego oszczędzania na wadze ale z realnych, niewielkich potrzeb typu zalanie zupki chińskiej i niezbyt dużej ilości herbaty. W Beskidach można zjeść obiad w schronisku/knajpie a zimne napoje kupić w sklepie.
Cytuj:
Ostatnio używałem kartusz 100 g Optimusa i starczył mi na 6 zagotowań litra wody, czyli 6 litrów wrzątku.
Polecam kartusz 125g. Pusty waży prawie tyle samo co 100g a gazu więcej.