Elfka napisał(a):
Marzę o tej trasie. Tylko chyba robiłabym ją w odwrotnym kierunku. Wymaga to noclegu w Popradzkim, nie wiem, czy tam da się wbić bez rezerwacji.
W czerwcu spokojnie, w drugiej połowie sierpnia również, ale to zawsze było w środku tygodnia. W weekendy nie wiem jak to wygląda.
Cytuj:
To chyba coś ponad 12 godzin, jak się jeszcze chce o Gładką Przełęcz zahaczyć, Koprowy też kusi przy okazji.
Prawda jest taka, że ten szlak najlepiej by było pokonać w 2 dni, ze śpiworem i matą. Dlaczego? Po po drodze jest kilka atrakcji, które grzech byłoby odpuścić i warto skorzystac z okazji. Np robienie sobie wycieczki tylko na Gładką P. to ekstrawagancja. Ja bym zwrócił uwagę na kilka rzeczy:
- wspomnianą Gładką Przełęcz z Zaworów (niby blisko, ale 1h trzeba dorzucić)
- podejście nad Niżni Ciemnosmreczyński Staw (czerwony od rozdroża, po zejściu z Zaworów) - 2 h.
- Koprowy Wierch - dochodzi 1 h.
+ inne ciekawe, nie do końca legalne rzeczy: sprawdzenie stanu starego szlaku z Zaworów na Liliowe (gdyby ten szlak funkcjonował, na Zawory zamiast tych 3-4 h z KW, przechodziłoby się w 1.5-2 h).
+ sprawdzenie starej ściezki od Niżniego Ciemnosmreczyńskiego do wyżniego i obejrzenie jak wyglądało podejścien na Wrota Chałubińskiego.
I tak z wycieczki, którą można zrobić w deszczu od 8 do 17, z popasami, czyli w 9 h, robi się przejście koło 14 h (dorzucając godzinę na odpoczynek/jedzenie/foto). A z tymi nielegalnymi wychodzi jak nic 2 dni

. A po drodze są takie fajne wiaty...
Co do kierunku: zaczynając od strony Polskiej oszczędzasz czas i siły wjeżdzając na Kaspro

. Alternatywnie - start z Hali G wcześnie rano i podejście na KW. Jakoś nie widzę, po całym dniu wchodzenia (w tym wchodzeniu z Mięguszowieckeij doliny na Koprową Przełęcz) wchodzenia na koniec z Cichej na Kasprowy, a potem jeszcez kilka godzin do Kuznic.
Zaletą szlaku są widoki: ja je miałem tylko częsciowo, potem zaczął się u góry deszcz. Zaleta jest taka, że za wyjątkiem dwóch mostków (były nowe więc szalenie śliskie), o ile nie jest zimno, to deszczowo szlak jest bezpieczny: brak sliskich podejść, brak ekspozycji (pomijam dodatkowe, wyżej wymienione atrakcje).
W lecie przed albo po wakacjach na tym szalku możesz nikogo nie spotkać. To zwykle też jest zaleta.