piomic napisał(a):
krank1 napisał(a):
Swoją drogą często ubezpieczam w Allianz różny sprzęt i zawsze ochrona działa od dnia widniejącego na polisie. Płatność to zupełnie odrębna sprawa.
Yhy.
Samochód miałem u nich ubezpieczony, stacjonarnie - agent wystawił polisę od już z terminem płatności przelewem 10 dni twierdząc, że działa od daty w papierach bez względu na przelew.
No tylko że to nie jest ta sama sytuacja, znaczy nie ten sam tryb zawarcia umowy.
Wyobraźmy sobie - ktoś wypełnia wszystkie okienka, dochodzi do płatności i wybiera "zwyky przelew", załóżmy, że system pozwala.
Po czym nie robi tego przelewu.
A)
Jedzie z nieopłaconą polisą i ma wypadek.
Płaci jednak po powrocie.
B)
Jedzie z nieopłaconą polisą i nie ma wypadku.
Ma to gdzieś i nie płaci.
"B" zdarzyło mi się, z różnych powodów dwa razy (nie, nie, ja naprawdę jestem uczciwym człowiekiem!).
Póki co mnie nikt nigdy nie ścigał za nieopłaconą polisę. Raz wyjaśniałem (union.sk) i mi nawet odpisali - skoro nie zapłaciłem, zawarcie polisy nie doszło do skutku.
Pewnie są na to jakieś tam konkretne i jasne przepisy, nie chce mi się teraz szukać.
Na pewno jest taki - a warto wiedzieć - ciekawy punkt KC - umowa zawarta w siedzibie lub oddziale firmy z jej pracownikiem (czyli np. nie przez agenta "na zewnątrz"), jest zawsze zawarta skutecznie (no chyba że sama jej treść stanowi inaczej).