Forum portalu turystyka-gorska.pl

Wszystko o górach
portal górski
Regulamin forum

Teraz jest N mar 09, 2025 2:10 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 258 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona

Czy wpisujecie się w książce wyjść w góry ?
Wpisuję się zawsze 9%  9%  [ 6 ]
Wpisuję się gdy pogoda jest zła lub niepewna 13%  13%  [ 9 ]
Nie wpisuje się 79%  79%  [ 55 ]
Liczba głosów : 70
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt wrz 09, 2014 4:09 pm 
Stracony

Olga napisał(a):
Obeznany z Tatrami turysta pozaszlakowy również udzieli sensownych odpowiedzi, mimo że nie jest taternikiem, więc nadal nie rozumiem takiego podziału.

Jeżeli zostanie zapytany gdzie się ma zamiar wspinać - i odpowie, że wybiera się na wspinaczkę (o dowolnym stopniu trudności) w rejon "nieudostępniony" - to może mu obeznanie nie pomóc...
Poza tym "dojście do drogi" - powinno być realizowane z wykorzystaniem istniejących szlaków.
Tłumaczenie w Wąwozie Kraków (np. na 7 Progach), że ktoś się wybiera na Mnicha - może nie zostać przyjęte za wiarygodne...

pozdrawiam
gb 8)

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt wrz 09, 2014 4:24 pm 
Uzależniony ;-)

gb napisał(a):
Jeżeli zostanie zapytany gdzie się ma zamiar wspinać - i odpowie, że wybiera się na wspinaczkę (o dowolnym stopniu trudności) w rejon "nieudostępniony" - to może mu obeznanie nie pomóc...
Poza tym "dojście do drogi" - powinno być realizowane z wykorzystaniem istniejących szlaków.

Z zakresem terenów udostępnionych przecież każdy może się zapoznać - turysta czy taternik. To tak samo jak nauka topografii, ze wspinaczką nie ma nic wspólnego.

PostNapisane: Wt wrz 09, 2014 4:30 pm 
Stracony

Jasne, że może...
Metod na kombinowanie jest wiele...

pozdrawiam
gb 8)

PostNapisane: Wt wrz 09, 2014 4:34 pm 
Uzależniony ;-)

gb napisał(a):
Metod na kombinowanie jest wiele...

Ale jakie kombinowanie?
Założenie było odnośnie turystycznej wyprawy na MSW, bez żadnej kontynuacji wspinaczkowej, o ile dobrze zrozumiałam.
I sugerujecie, że taternik nie dostanie za to mandatu, a turysta za to samo już tak.
Dla mnie to się nie trzyma kupy.

PostNapisane: Wt wrz 09, 2014 5:16 pm 
Stracony

Olga napisał(a):
Założenie było odnośnie turystycznej wyprawy na MSW, bez żadnej kontynuacji wspinaczkowej, o ile dobrze zrozumiałam.

trekker napisał(a):
Droga po głazach jest po słowackiej stronie i w myśl słowackich przepisów nie jest dozwolona.

Po stronie polskiej jest prościej. Na terenach, na których można uprawiać wspinaczkę - praktycznie - nie ma problemu. Wpisujesz się w książkę wyjść - i to jest generalnie podstawą do "uznania", że wyjście/wycieczka jest realizowana przez taternika :). Natomiast poza terenami dopuszczonymi do eksploracji taternickiej - nie ma znaczenia, czyś taternik, czy turysta. Poruszanie się poza szlakami jest zabronione...

TPN napisał(a):
Taternicy nie muszą posiadać żadnego specjalnego dokumentu potwierdzającego umiejętności taternickie, np. karty taternika. Nie muszą również być członkami Polskiego Związku Alpinizmu ani innych organizacji i stowarzyszeń górskich.
Jedynym obowiązkiem wynikającym z aktualnych przepisów jest konieczność zamieszczenia wpisu do Książki Wyjść Taternickich. Dotyczy to tylko rejonów wspinaczkowych Tatr Wysokich, czyli Doliny Gąsienicowej, Doliny Pięciu Stawów Polskich i Doliny Rybiego Potoku.
Wspinający się w żlebie Jaroniec oraz u wylotu Doliny Lejowej nie muszą zamieszczać wpisów w Książkach.

Książki Wyjść Taternickich znajdują się w następujących obiektach:
w schronisku PTTK w Morskim Oku
w schronisku PTTK w Pięciu Stawach Polskich
w schronisku PTTK na Hali Gąsienicowej
w budynku stacji kolei linowej na Kasprowym Wierchu

[...]
- w rejonie Morskiego Oka – w obrębie grani i leżących poniżej ścian na obszarze od Przełęczy Białczańskiej poprzez Rysy, Mięguszowieckie Szczyty i Cubrynę do Wrót Chałubińskiego, wraz z boczną granią Mnicha;
- w rejonie Doliny Pięciu Stawów Polskich wraz z Dolinką Buczynową – od szczytu Świnicy do Przełęczy Zawrat pomiędzy granią a czerwono znakowanym szlakiem turystycznym oraz w obrębie grani i leżących niżej ścian od Przełęczy Zawrat po Małą Buczynową Przełączkę;
- w rejonie Hali Gąsienicowej – w obrębie grani i leżących poniżej ścian od Żółtej Przełęczy przez Granaty, Kozi Wierch, Zawratową Turnię, Świnicę do Świnickiej Przełęczy, wraz z boczną granią Kościelców po Karb.
[...]
- położonych na zachodniej ścianie bramy skalnej u wylotu Doliny Lejowej
- położonych na skale w żlebie Jaroniec
[_ http://tpn.pl/filebrowser/files/taterni ... acznik.pdf _]

pozdrawiam
gb 8)
ps
od siebie dodam, że "obłożenie" Jarońca i Lejowej przez rozmaite kursy jest tak duże, iż "zwykły" turysta/taternik praktycznie nie ma szans na próbę swoich sił...

PostNapisane: Wt wrz 09, 2014 5:26 pm 
Przypadek beznadziejny

_Sokrates_ napisał(a):

Jego interpretacja była mniej więcej taka:
- nie ma w przepisach TPN minimalnych trudności, od których zaczyna się taternictwo
- nie ma obowiązku zrzeszania się w klubach
- jedynym więc potwierdzeniem tego, że jest się taternikiem jest wiedza, umiejętności i posiadany sprzęt

Tak więc jeśli straż parku zatrzyma kogoś idącego bez sprzętu na drodzę 0+ na Niżnie Rysy to raczej bez mandatu się nie obejdzie nawet jeśli trasa będzie wpisane w książkę wyjść.

Dobrze wiedzieć, jednak moim zdaniem nadal niczego specjalnie to nie klaruje.
Skoro nie ma w przepisach minimalnych trudności, to czy droga 0+ też może zostać uznana za drogę wspinaczkową?
Jeżeli nie, to chyba jednak jakieś tam "minimalne trudności" są określone (przynajmniej zwyczajowo, bo w przepisach faktycznie nic na ten temat nie ma).
A jeżeli tak, to dlaczego osoba, która idzie (docelowo) na drogę 0+ bez sprzętu (już pomijam kwestię, co rozumieć jako ten "sprzęt") i wpisała się do książki, ma dostać mandat, skoro na drodze o takiej trudności miażdżąca większość turystów - w warunkach letnich - radzi sobie bez "sprzętu" (więc możemy chyba przyjąć, że nie jest on tam potrzebny)?

Na chwilę obecną wydaje mi się (ale tylko wydaje), że łatwiej jest parkowcom przełknąć "wspinaczkowość" drogi za I niż zeroplusa. Idąc przykładowo na MSW od Hińczowej spotkałem po drodze trzech przewodników - z każdym chwilę pogadałem nie ukrywając gdzie idę, żaden nie próbował mi mówić, że jest to w jakikolwiek sposób nielegalne. Nie oznacza to rzecz jasna, że na pewno jest to droga legalna - w mojej subiektywnej opinii żadna to przecież "wspinaczka" czy "taternictwo" (choć wiem, że są osoby, które wejście na Giewont od Kondratowej też nazywają "wspinaczką" - kwestia podejścia), o których wyraźnie stanowią przepisy, więc skłaniam się prywatnie raczej ku temu, że droga jest nielegalna.

Ale też pozostaje kwestia "sprzętu". Co z zawodnikami, którzy żywcują sobie wesoło drogi za IV? Czy idąc na drogę za I powinni oni taki sprzęt posiadać?

Prawda jest taka, że jeżeli przepisy są niedookreślone, to wszystko będzie zależeć od widzimisię osoby uprawnionej do nałożenia mandatu. To czy mandat będzie, czy też nie, w dużym stopniu będzie uzależnione od tego, jakie wrażenie sprawia potencjalny łojant (choćby i "łojant zeroplusowy"). A w sądzie ciężko będzie się bronić, bo zdanie funkcjonariusza parkowego będzie znaczyło dużo więcej niż osoby ukaranej (podobnie jak np. zdanie policjantów w sprawach o wykroczenia). Funkcjonariusz powie, że 0+ czy I to absolutnie nie jest droga wspinaczkowa (a teren jest udostępniony do "wspinaczki", a nie turystyki!), bo on się zna i on wie lepiej, a sąd to klepnie i koniec tematu.

BTW - o tych N. Rysach to też wspominał ten toprowiec?

PostNapisane: Wt wrz 09, 2014 5:36 pm 
Kombatant

Lokalizacja: Llanfairpwllgwyngyllgogerychwy- rndrobwllllantysiliogogogoch
gb napisał(a):
Wpisujesz się w książkę wyjść - i to jest generalnie podstawą do "uznania", że wyjście/wycieczka jest realizowana przez taternika

Odróżnić taternika od nietaternika jest jeszcze prościej. Tym pierwszym jest ten, kto idzie się wspinać w Tatry. I tyle. Nie musi mieć on żadnego doświadczenia w Tatrach, pogłębionej o nich wiedzy, przebytej jakiejś liczby dróg wspinaczkowych, a nawet nie musiał się wpisać do księgi wyjść (ale wtedy naraża się na mandat - ale nie dlatego, że nie jest taternikiem, tylko dlatego, że jako taternik nie dopełnił obowiązku) itd.
Dlaczego? Wyjaśnię przykładem.
Pod koniec lipca napisał do mnie Słoweniec z prośbą o polecenie jakiś ciekawych szlaków i dróg sportowych i górskich, najlepiej obitych (jechał z żoną i dwójką niepełnoletnich dzieci), w Tatrach polskich i słowackich oraz najbliższej okolicy. Odpisałem, jak najlepiej umiałem. Wspomniałem mu również o ograniczeniach we wspinaczkowej eksploracji. Wyobraźmy sobie, że pomimo marnej pogody zrealizował plany i pojechał na urlop w polskie Tatry i został zatrzymany przez strażnika TPN poza szlakiem w drodze na pierwszą wspinaczkę tatrzańską. Czy strażnik powinien wypisać im mandaty (zakładając, że dopełnili obowiązku wpisu do księgi wyjść oraz szli najkrótszą drogą pod upatrzony wspinaczkowy cel leżący we wskazanym dla taternictwa powierzchniowego obszarze)? Różni pewnie bywają strażnicy, ale wydaje mi się, że żaden by w takiej sytuacji mandatu nie wystawił, choć przecież Słoweńcy nie byliby taternikami w rozumieniu kogoś, kto uprawia taternictwo, bo przecież jeszcze go nie zdążyli uprawiać - dopiero zamierzają.

PostNapisane: Wt wrz 09, 2014 5:42 pm 
Stracony

Rambubu napisał(a):
A jeżeli tak, to dlaczego osoba, która idzie (docelowo) na drogę 0+ bez sprzętu (już pomijam kwestię, co rozumieć jako ten "sprzęt") i wpisała się do książki, ma dostać mandat, skoro na drodze o takiej trudności miażdżąca większość turystów - w warunkach letnich - radzi sobie bez "sprzętu" (więc możemy chyba przyjąć, że nie jest on tam potrzebny)?

Wedle mojej pokrętnej logiki jest to właśnie 'dowód' na to iż owa droga nie jest taternicka a turystyczna.
Ale jak już wspomniałem do taternictwa mi daleko więc nie zakładam, że mam rację.

Rambubu napisał(a):
BTW - o tych N. Rysach to też wspominał ten toprowiec?

Nie. To mój autorski wymysł.

PostNapisane: Wt wrz 09, 2014 6:11 pm 
Przypadek beznadziejny

Z tymi słowackimi wycenami dróg to też ciężko jest się połapać. Najbardziej przekonywało mnie zawsze stanowisko, że ta ich "III" to jest III w skali Puskasa (w której nie ma 0+ tylko od razu I), a zatem najbardziej zbliżona do tatrzańskiej (która z kolei mniej więcej odpowiada skali UIAA) II. Czyli np. Martinovka jest drogą legalną.

Niedawno natomiast spotkałem się natomiast z niżej załączoną planszą informacyjną vodców w Starym Smokowcu. Za Chiny Ludowe nie jestem w stanie zrozumieć tych wycen. Jeżeli Gerlach dostał II w skali UIAA to byłby on - jak rozumiem drogą przez Próby - legalny? Tak samo Lodowy i Łomnica drogami normalnymi? Inne wyceny też są ciekawe - np. Jordance "dali" II+ (tyle samo ma Ganek)...

Wydaje mi się, że mocno to pochrzanili, bo zamiast UIAA powinni wpisać, że jest to skala Puskasa, a do tego i tak zawyżyli o jeden stopień (np. Gerlach / Lodowy / Łomnica powinny mieć I). Co ciekawe pozawyżali głównie "hiciory", resztę wyceniając zgodnie ze skalą Puskasa. No, ale ja się nie znam, może ktoś ma jakiś lepszy pomysł...

Obrazek

PostNapisane: Wt wrz 09, 2014 6:20 pm 
Uzależniony ;-)

Rambubu napisał(a):
Jeżeli Gerlach dostał II w skali UIAA to byłby on - jak rozumiem drogą przez Próby - legalny?

To nie graniówka, więc musiałby mieć II+.

Porypane te wyceny ostro! :shock:

PostNapisane: Wt wrz 09, 2014 6:33 pm 
Przypadek beznadziejny

Olga napisał(a):
To nie graniówka, więc musiałby mieć II+.

Ale w skali słowackiej czy UIAA? IMO w skali słowackiej (Puskasa), bo zauważ:

"Taternicy mogą wchodzić w środowisko wysokogórskie poza siecią szlaków turystycznych i edukacyjnych oraz w czasie ich sezonowego zamknięcia tylko w celu wspinaczkowym na drogi o trudności wyższej niż II, pod warunkiem, że podchodząc pod ścianę wykorzystają najmniej szkodliwą z punktu widzenia ochrony przyrody trasę. Podczas samodzielnych wejść taternicy mogą wykorzystać trasy graniowe od II stopnia trudności w klasyfikacji taternickiej z wyjątkiem odcinków Przełęcz pod Kopą – Jagnięcy Szczyt, Rakuska Czuba – Kieżmarski Szczyt."

( tekst wyżej zapożyczylem stąd: http://skibicki.pl/forum/viewtopic.php?t=896 )

Graniówki Przełęcz pod Kopą – Jagnięcy Szczyt, Rakuska Czuba – Kieżmarski Szczyt są traktowane przez Słowaków jako drogi za II (wg UIAA za I). Drogi za II (w skali słowackiej) są dostępne, jeżeli prowadzą granią (z dwoma ww. wyjątkami, zresztą chyba uzasadnionymi zważywszy na rzeczywiste trudności tych dróg). Czyli moim zdaniem wynika z tego, że dostępne są generalnie graniówki o słowackiej trudności za II, która odpowiada (mniej więcej) tatrzańskiej za I.

PostNapisane: Wt wrz 09, 2014 6:44 pm 
Uzależniony ;-)

Rambubu napisał(a):
Ale w skali słowackiej czy UIAA?

Więcej niż to naciągane II to on raczej nigdzie nie dostanie i tak :lol:

Rambubu napisał(a):
Czyli moim zdaniem wynika z tego, że dostępne są generalnie graniówki o słowackiej trudności za II, która odpowiada (mniej więcej) tatrzańskiej za I.

Zgadzam się.

PostNapisane: Wt wrz 09, 2014 7:01 pm 
Kombatant

Rambubu napisał(a):
Ale w skali słowackiej czy UIAA? IMO w skali słowackiej (Puskasa), bo zauważ:

W angielskiej wersji TANAP informuje
Climbers are permitted to enter the National Park off the tourist and educational tracks and during the period of closures only for the purpose to ascend a peak with the grade II or higher on the scale of difficulty.
Dla każdego adresata jasne jest, że chodzi o II w skali UIAA, a nie jakiejś lokalnej.
BTW według amerykańskiej skali wspinaczka (5.0) zaczyna się od naszego III. Coś jest na rzeczy.

PostNapisane: Wt wrz 09, 2014 7:17 pm 
Przypadek beznadziejny

Zombi: moje pytanie (cytowane przez Ciebie) dotyczyło tego, na ile musiałby zostać wyceniony Gerlach - i w jakiej skali - żeby można było na niego wejść legalnie. Czyli rozumiem, że potwierdzasz moje słowa, że wystarcza tutaj II, niezależnie od tego, czy graniówką czy nie (a po prostu "to ascend a peak").

BTW Z tego co pamiętam (nie weryfikowałem ostatnio), to na stronach TANAPu były spore różnice pomiędzy słowacką wersją językową, a tłumaczeniem angielskim. Tzn. w słowackiej wersji posługiwano się skalą lokalną, a w tłumaczeniu angielskim skalą UIAA.

Edit: ze strony: http://www.tanap.org/navstevny-poriadok ... rolezectvo :

"Horolezci môžu vstupovať do vysokohorského prostredia aj mimo turistických a náučných chodníkov a v čase sezónnych uzáverov turistických a náučných chodníkov len za účelom nástupu na horolezeckú túru so stupňom ťažkosti horolezeckej klasifikácie vyšším ako II.stupeň."

Czyli tutaj mamy "wyżej niż II stopień", tzn. min. II+.

Nie byłbym tak pewny, czy dla każdego adresata jest jasne, którą skalą i dlaczego posługuje się TANAP na swoich stronach.

Ostatnio edytowano Wt wrz 09, 2014 7:26 pm przez Rambubu, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Wt wrz 09, 2014 7:21 pm 
Stracony

Słowackie I to 0+ Paryskiego.
Słowackie II to I UIAA.
Słowackie II-III to II UIAA.
Słowackie III to III UIAA.
itd.

Tak to wygląda. Puskas zrobił dziurę pomiędzy II i III, która miała zapełnienie w skali UIAA i w skali Paryskiego, więc często teraz na Słowacji stosuje się określenie II-III. To dla tych co zerkają na tatry.nfo

Wyceny z tego załącznika mają wtedy większy sens ale dalej wygląda to do dupy miejscami. Najprawdopodobniej określenie II+ to nasze II. Oczywiście wpisanie, ze to skala UIAA jest błędem.

Ostatnio edytowano Wt wrz 09, 2014 7:51 pm przez kilerus, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Wt wrz 09, 2014 7:27 pm 
Stracony

Olga napisał(a):
Rambubu napisał(a):
Czyli moim zdaniem wynika z tego, że dostępne są generalnie graniówki o słowackiej trudności za II, która odpowiada (mniej więcej) tatrzańskiej za I.

Zgadzam się.

Oj chyba nie. Są dwie wersje angielska i słowacka. Zobacz co jest napisane w słowackiej wersji.

EDIT:
Przepraszam
Powyżej II ściany (Zombi zamieścił) i od II granie (Climbers carrying out individual ascends can access any ridges from the grade II on the scale of difficulty)
Nie ma różnic w wersjach (wydawało mi się, ze kiedyś była).
Dla anglojęzycznego to jest jasne, ze UIAA.

PostNapisane: Wt wrz 09, 2014 7:53 pm 
Przypadek beznadziejny

_Sokrates_ napisał(a):
idącego bez sprzętu na drodzę 0+ na Niżnie Rysy

Żartujesz ? Jakiego sprzętu i po co chcesz tam używać ? Jedyny sprzęt jaki tam mógł by się przydać to kask bo sypie się tam trochę i to nawet pod samą granią. Ale jak idziesz sam to problemu nie ma, a idąc z kimś wystarczy zachować duże odległości. Jakikolwiek inny sprzęt to tam raczej będzie przeszkadzał.

PostNapisane: Wt wrz 09, 2014 7:55 pm 
Kombatant

Rambubu napisał(a):
Nie byłbym tak pewny, czy dla każdego adresata jest jasne, którą skalą i dlaczego posługuje się TANAP na swoich stronach.
Tak jak lingua franca to angielski, tak lingua franca skal to skala UIAA - gdy odbiora jest zagraniczy, podaje się wyceny w tej skali jako najbardziej uniwersalnej. Dlatego odbiorca niesłowackojęzyczny może przyjąć że II to II UIAA, zasadnie podejrzewając, że skoro adresatem jest ktoś spoza Słowacji - bo przecież tekst jest po angielsku - nie będzie musiał on wiedzieć o lokalnym kolorycie skali albo choćby o istnieniu lokalnej, a będzie mógł przyjąć z braku danych świadczących przeciwko, że trudność określana jest w najbardziej uniwersalnym systemie UIAA.

PostNapisane: Wt wrz 09, 2014 7:59 pm 
Przypadek beznadziejny

kilerus napisał(a):
Powyżej II ściany (Zombi zamieścił)

A nie od II?
"Climbers are permitted to enter the National Park off the tourist and educational tracks and during the period of closures only for the purpose to ascend a peak with the grade II or higher on the scale of difficulty."

Czyli II albo wyżej (granie tak samo). W słowackiej wersji jest "wyżej niż II", czyli co najmniej II+.

A w ogóle, to nie wiem czy doczytaliście:

" Climbers carrying out individual ascends can access any ridges from the grade II on the scale of difficulty apart from Kopske sedlo - Jahnaci stit and Velka Svistovka - Kezmarsky stit."

Jeżeli z Rakuskiej na Kieżmarski jest "grade II" w skali UIAA (bo tekst w wersji anglojęzycznej) to mam już naprawdę spore wątpliwości co do tego, o jaką skalę tutaj chodzi ;-)

PostNapisane: Wt wrz 09, 2014 8:00 pm 
Przypadek beznadziejny

Zombi (gavagai) napisał(a):
Po stronie polskiej jest prościej. Na terenach, na których można uprawiać wspinaczkę - praktycznie - nie ma problemu. Wpisujesz się w książkę wyjść - i to jest generalnie podstawą do "uznania", że wyjście/wycieczka jest realizowana przez taternika . Natomiast poza terenami dopuszczonymi do eksploracji taternickiej - nie ma znaczenia, czyś taternik, czy turysta. Poruszanie się poza szlakami jest zabronione...

Przecież o tym pisałem wcześniej, przeczytaj cały wątek. I wprowadzasz ludzi w błąd bo poruszanie się poza szlakami nie jest zabronione, tylko poza terenem dopuszczonym do wspinaczki. Nie myl pojęć.

PostNapisane: Wt wrz 09, 2014 8:06 pm 
Stracony

Rambubu napisał(a):
kilerus napisał(a):
Powyżej II ściany (Zombi zamieścił)

A nie od II?
"Climbers are permitted to enter the National Park off the tourist and educational tracks and during the period of closures only for the purpose to ascend a peak with the grade II or higher on the scale of difficulty."

No nie doczytałem. Na to wychodzi.
Kurcze zasugerowałem się tym co wcześniej było mi wiadomo.

Najwyraźniej przepisy się zmieniły.

Ostatnio edytowano Wt wrz 09, 2014 8:10 pm przez kilerus, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Wt wrz 09, 2014 8:08 pm 
Kombatant

trekker napisał(a):
Po stronie polskiej jest prościej. Na terenach, na których można uprawiać wspinaczkę - praktycznie - nie ma problemu. Wpisujesz się w książkę wyjść - i to jest generalnie podstawą do "uznania", że wyjście/wycieczka jest realizowana przez taternika . Natomiast poza terenami dopuszczonymi do eksploracji taternickiej - nie ma znaczenia, czyś taternik, czy turysta. Poruszanie się poza szlakami jest zabronione...

Przecież o tym pisałem wcześniej, przeczytaj cały wątek. I wprowadzasz ludzi w błąd bo poruszanie się poza szlakami nie jest zabronione, tylko poza terenem dopuszczonym do wspinaczki. Nie myl pojęć.

ekh, ekh. Nie wiem, kto myli tu pojęcia, ale ty zdecydowanie mylisz autorów cytatów...
gb napisał(a):

PostNapisane: Wt wrz 09, 2014 8:10 pm 
Przypadek beznadziejny

_Sokrates_ napisał(a):
Wedle mojej pokrętnej logiki jest to właśnie 'dowód' na to iż owa droga nie jest taternicka a turystyczna.
Ale jak już wspomniałem do taternictwa mi daleko więc nie zakładam, że mam rację.

Ale nie ma czegoś takiego w przepisach jak droga taternicka i droga turystyczna. Są znakowane szlaki turystyczne i teren nieznakowany dopuszczony do wspinaczki. Więc jak się wpiszesz do książki wyjść to możesz sobie w terenie dopuszczonym iść nawet drogą 0- 8)

PostNapisane: Wt wrz 09, 2014 8:14 pm 
Przypadek beznadziejny

Rambubu napisał(a):
Gerlach dostał II w skali UIAA to byłby on - jak rozumiem drogą przez Próby - legalny?

Nie, legalne są drogi POWYŻEJ II (II jest legalna tylko jeżeli jest to droga graniowa).

PostNapisane: Wt wrz 09, 2014 8:25 pm 
Przypadek beznadziejny

Nie wiem, kto myli tu pojęcia, ale ty zdecydowanie mylisz autorów cytatów...

Jak działają techniczne sprawy na tym forum to każdy wie 8) Faktem jest że to oczywiście nie twój cytat

PostNapisane: Wt wrz 09, 2014 8:26 pm 
Przypadek beznadziejny

kilerus napisał(a):
Najwyraźniej przepisy się zmieniły.

Albo na stronach TANAPu panuje po prostu spory burdel. W wersji słowackiej w ogóle np. nie ma tego fragmentu o graniach.

kilerus napisał(a):
Tak to wygląda. Puskas zrobił dziurę pomiędzy II i III, która miała zapełnienie w skali UIAA i w skali Paryskiego, więc często teraz na Słowacji stosuje się określenie II-III. To dla tych co zerkają na tatry.nfo

Wyceny z tego załącznika mają wtedy większy sens ale dalej wygląda to do dupy miejscami.

Dzięki za informację, zgadzam się w pełni z cytowaną wypowiedzią :mrgreen: No ale poza II-III Słowacy stosują też np. I-II , ot np. : http://www.sprievodca.ta3.szm.com/ladovy.html (Lodowy przez Konia)...

PostNapisane: Wt wrz 09, 2014 8:26 pm 
Przypadek beznadziejny

trekker napisał(a):
Nie, legalne są drogi POWYŻEJ II (II jest legalna tylko jeżeli jest to droga graniowa).

A gdzie to jest napisane? :mrgreen:

PostNapisane: Wt wrz 09, 2014 8:30 pm 
Stracony

trekker napisał(a):
Żartujesz ? Jakiego sprzętu i po co chcesz tam używać ?

Nie wiem. Nie byłem.
Tylko czy ja gdziekolwiek napisałem, że tam należy brać sprzęt? :scratch:

trekker napisał(a):
Więc jak się wpiszesz do książki wyjść to możesz sobie w terenie dopuszczonym iść nawet drogą 0- 8)

Pytanie czy jeśli celem wyjścia będzie droga 0- (wpisana w książkę wyjść) w terenie dopuszczonym do wspinaczki to nadal legalnie mogę iść taką drogą?
Bo to, że legalne jest dojście taką drogą pod drogę taternicką to chyba jest dla wszystkich oczywiste.

PostNapisane: Wt wrz 09, 2014 8:32 pm 
Przypadek beznadziejny

_Sokrates_ napisał(a):
Pytanie czy jeśli celem wyjścia będzie droga 0- (wpisana w książkę wyjść) w terenie dopuszczonym do wspinaczki to nadal legalnie mogę iść taką drogą?
Bo to, że legalne jest dojście taką drogą pod drogę taternicką to chyba jest dla wszystkich oczywiste.

No i zawsze możesz powiedzieć że po dojściu pod ścianę jednak zrezygnowałeś z 1001 powodów 8)

W sumie to nie chce mi się bić już piany bo mam swoje przemyślenia na ten temat i chodzę tak jak chcę i w zasadzie nigdy nie stosuję się do tych przepisów 8)

PostNapisane: Wt wrz 09, 2014 8:35 pm 
Stracony

trekker napisał(a):
Więc jak się wpiszesz do książki wyjść to możesz sobie w terenie dopuszczonym iść nawet drogą 0-

Ale do książki wyjść wpisujesz konkretną drogę/ścianę/problem (bez wyceny) który masz zamiar pokonać. Dojść do drogi możesz dowolnym "wariantem" - nawet "0-". Wpisanie w książkę wyjść: "idę się powspinać w rejonie Granatów" - jako alibi dla pozaszlakowego łazikowania może nie zostać potraktowane jako wpis taternicki...

pozdrawiam
gb 8)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 258 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1