Michu0101 napisał(a):
Lubomir przez autorów to tak na siłę został dokoptowany do Beskidu Makowskiego. Bardziej do mnie trafia regionalizacja Kondrackiego, gdzie szczyt ten należy do Beskidu Wyspowego.
Też mi Lubomir znacznie bardziej pasuje do Beskidu Wyspowego.
_Sokrates_ napisał(a):
Czy w takim razie Rysy mają trzy szczyty?
Czy mają trzy wierzchołki, z których najwyższy jest szczytem?
Hmm... tworzysz jakąś nową geografię Tatr w oparciu o wybrane definicje z wikipedii i słownika języka polskiego.

Pierwszy raz spotkałem się z przekonaniem, że Rysy mają 3 wierzchołki, z których najwyższy jest szczytem.

Za to nieraz spotkałem się z opinią, że Rysy to szczyt o 3 wierzchołkach (a ten 2503 m to główny wierzchołek), ale i to nie do końca mnie przekonuje (w masywie Rysów można wyróżnić więcej wierzchołków, ale albo mają inną nazwę albo są nienazwane i pomijane w opisach topo).
Definicje wg Wielkiej Encyklopedii Tatrzańskiej:
-
wierzchołek-
szczytJak widać wg WET definicja wierzchołka jest podobna do przytoczonych przez Ciebie definicji szczytu, a jednak (chyba) nikt nie wpadł na pomysł, że Rysy mają tylko 1 wierzchołek.
Z kolei słowo "szczyt" często bywa używane jako określenie całej góry. W tym sensie chcąc zdobyć szczyt raczej wypada zdobyć jego najwyższy wierzchołek (w przypadku Rysów - wierzchołek środkowy 2503 m), ale nie oznacza, że ten wierzchołek będzie szczytem w tym znaczeniu.
Natomiast ja wolę tą drugą wersję, czyli używanie słowa "szczyt" jako określenie wierzchołka (w WET pisze, że lepiej tego unikać, bo to dwuznaczne, ale lubię szczegółowe podejście do topografii, więc ta wersja bardziej mi odpowiada).

W tym znaczeniu w masywie Rysów można doszukać się nawet ok. 10 szczytów (Kopa nad Wagą, Rysy SE, Rysy w. środkowy, Rysy NW + 3 Turnie nad Żabią Przełęczą + nienazwane niewybitne wierzchołki na północnej grani).

Przy tym szczegółowym podejściu bardzo istotna jest wybitność szczytu (minimalna deniwelacja względna), pozwala odróżnić nieliczne wybitne szczyty od wielu niewybitnych, które doczekały się swoich nazw. W Tatrach przyjmuje się , że wybitny szczyt ma MDW > 100 m. W masywie Rysów tylko 1 szczyt (wierzchołek środkowy 2503 m) jest wybitny, ma MDW=163 m.
Czyli podsumowując KGP ma trochę kontrowersji, ale akurat Rysów bym się nie czepiał. Nawet uznając "szczyt" jako określenie całej góry (a nie konkretnego wierzchołka), branie pod uwagę najwyższego wierzchołka Rysów dostępnego w granicach Polski powinno być ok. Natomiast Świnica do KGP zupełnie mi nie pasuje. To niższa góra od Rysów i trochę dziwnie by wyglądała w zestawieniu KGP.