Dziś głos oddaję Kolegom którzy zapraszają nas na ciekawe imprezy. Mariusz Strusiewicz udzielił mi na
www.grupabieszczady.pl króciutkiego wywiadu "Serdecznie zapraszam w imieniu organizatorów: Agnieszki Purgał - kawiarnia "Piwniczka" w Ustrzykach Dolnych, Czarka Konieczyńskiego. Grupy Bieszczady i swoim na kolejny, trzeci już sezon "Piwniczkowych spotkań z przyrodą". Niezmiernie cieszę się, że impreza na trwale wpisała się w bieszczadzkie życie kulturalne. Ten sezon rozpoczyna się bardzo ciekawie, będą prezentowane diaporamy Marcina Sceliny i jego kolegi Stanisława Strzyżewskiego oraz Ewy Wydrzyńskiej-Sceliny. Program będzie różnorodny, mam nadzieję, że zgromadzi wielu miłośników regionu i przygody. Mieliśmy możliwość gościć już w Piwniczce Marcina, sala pękała w szwach, a sam wykład o karpackich roślinach wzbogacił naszą wiedze. Zresztą o botanizowaniu Marcina krążą już legendy. Równie ciekawie zapowiada się diaporma Ewy, piękne zdjęcia to jeden z jej atutów. Na spotkanie wybieram się z całą rodziną. Pragnę zapoznać dzieci ze skarbami bieszczadzkiej i nie tylko bieszczadzkiej przyrody. Cykl będzie liczył 6 spotkań, wstępnie rozmawiamy z wieloma świetnymi fotografami. O dalszych spotkaniach będziemy informować na bieżąco". Mam nadzieję, że pozwolicie mi wspomnieć o innym zaproszeniu naszego Kolegi Piotrka Kutiaka o kolejnym spotkaniu pasterskim Odbędzie się w czwartek w sanocki zamku "Programu spotkania:
1. Józef Michałek (Związek Podhalan Oddział Górali Śląskich, Beskidzko-Tatrzańska Spółdzielna Producentów Gazdowie, Porozumienie Karpackie KARPATY NASZYM DOMEM - "Tradycyjna gospodarka pasterska a zachowanie bioróżnorodności".
2. Piotr Kutiak (Porozumienie Karpackie KARPATY NASZYM DOMEM, Stow. Przewodników Turystycznych KARPATY, LOP) - "Turystyczne i kulinarne aspekty funkcjonowania pasterstwa w Bieszczadach"
3. Grzegorz Pińczuk (PWSZ w Sanoku, Prezes Przedsiebiorstwa Nasienngo Centrala Nasienna Sp. z o.o. w Sanoku) – szanse rozwoju małych gospodarstw rolnych w świetle nowego PROW 2015-2020
4. Józef Michałek - "Produkty regionalne szansą rozwoju regionu".
5. Dyskusja: rolnictwo górskie - pasterstwo - produkt regionalny
6. Poczęstunek regionalny" Piotrek zaprasza wszystkich chętnych
Kolejne zaproszenie naszego forumowego Kolegi Jarka Mazura z zespołu Hudaki będzie nietypowe, ale naprawdę świetne "A ty myła"
https://www.youtube.com/watch?v=LLdbqRRvJ0o#t=43