guliak napisał(a):
Fajna lista
Dzięki.
guliak napisał(a):
najwyższy wierzchołek Goryczkowej Czuby to wschodni
"Wyższość" wierzchołka środkowego określiłem na podstawie 13 tomu WC "Kasprowy Wierch".
guliak napisał(a):
tak samo ze Smreczyńskim Wierchem - wschodni wyższy (2070 kontra 2067)
Tu z kolei wyższość wierzchołka zachodniego określiłem na podstawie 19 tomu WC "Główna Grań Tatr".
Przy czym w obu przypadkach mamy do czynienia z bardzo podobną wysokością wierzchołków i ciężko jednoznacznie określić apogeum Goryczkowej Czuby, czy też Smreczyńskiego Wierchu. Podobne problemy mamy np. z Wysoką.
guliak napisał(a):
- Jaworowy Szczyt ma MDW 207 m (Jaworowa Przełęcz ma 2210, a nie 2250 m - błędne zgrubne oszacowanie z WHP)
Bardzo możliwe, że wartość 2250 m n.p.m. jest zawyżona, ale z drugiej strony 2210 m n.p.m. też nie wygląda zbyt wiarygodnie (za nisko). Temat był poruszony na forum Brytana -
tutaj. Spośród liczb, które tam padły - 2224 m n.p.m. najbardziej do mnie przemawia. Szczegółowo przeanalizowałem parę zdjęć (swoje ze Sławkowskiego Szczytu - dobry punkt obserwacyjny do tego celu i widok z północnej strony MASTER TOPO Grzegorza Głazka). ~2230, ~2225 m n.p.m. wydaje mi się wiarygodne, nawet w ~2220 m n.p.m. mógłbym uwierzyć, zaś ~2210 m n.p.m. już trochę mi nie pasuje. Przypuszczam, że MDW Jaworowego Szczytu jest blisko 200 m, ale raczej nie przekracza tego poziomu.
Przy okazji w zestawieniu poprawiłem szacowane wysokości Ostrego Kopiniaka (~2355 m n.p.m. - chyba ma odrobinę mniej) i Małego Ostrego Szczytu (analizując MASTER TOPO Grzegorza Głazka wychodziło mi ~2330 m n.p.m., zaś na zdjęciach ze Sławkowskiego Szczytu ~2325 m n.p.m. i na to postawiłem).
Rambubu napisał(a):
guliak napisał(a):
- najwyższy wierzchołek Goryczkowej Czuby to wschodni (i czy jest sens wyróżniać parometrowe wierzchołki pozostałe?)
Jest w tym trochę racji, ale skoro wyszczególnione zostały formacje o tak niewielkiej MDW jak Lodowy Koń, to i chyba wierzchołki Goryczkowej Czuby zasługują na wyróżnienie.
Zastanawiałem się co zrobić z Goryczkową Czubą i ostatecznie wyszedłem z takiego założenia jakie zaprezentował
Rambubu, czyli jeśli już obiekty z niewielkim MDW zostały wyróżnione, to i Goryczkową Czubę można szczegółowo potraktować. Tym bardziej, że nie ma większych problemów ze zlokalizowaniem 3 kulminacji Goryczkowej Czuby - można je namierzyć choćby z Giewontu.
Rambubu napisał(a):
Ale czy w takiej sytuacji nie należałoby też przypadkiem - konsekwentnie - wyodrębnić np. 3 wierzchołki Szpiglasowego Wierchu (4ty leży poza GGT)?
Słuszna uwaga - 19 tom WC wspomina tylko 2 wierzchołki Szpiglasowego Wierchu na GGT (południowy i główny), co zresztą wcześniej umknęło mojej uwadze. Tymczasem 11 tom WC "Szpiglasowy Wierch" wyróżnia aż 5 wierzchołków (S, E, środkowy, główny i W), z czego 4 leżą na GGT (S, środkowy, główny i W).
guliak napisał(a):
Na przykład taka Targana Turnia, gdzie wyraźnie wyrastają dwa pipanty, a nie jeden.
Kolejna trafna uwaga. Nawet w 19 tomie WC jest drobna wzmianka o dwóch "szczycikach" w przypadku Targanej Turni, czego też wcześniej nie zauważyłem. Także dzięki za czujność i wszystkie uwagi.
Edit. W oparciu o MASTER TOPO Grzegorza Głazka dodałem jeszcze 3 kulminacje z poszarpanej grani Mięguszowieckiego Szczytu Pośredniego (wierzchołek środkowo-wschodni, wyżni ząb, platforma nad igłami).
Poprawione zestawienie ->
GGTW - 198 szczytów