comb napisał(a):
Major napisał(a):
Tak z ciekawości jak liczone są punkty?

Punktowana jest każda droga w zależności od:
- wyceny
- długości
- odległości skały od "bazy" zawodów
- stylu (jeśli obaj zawodnicy przejdą drogę w stylu PP lub lepszym, są dodatkowe punkty)
W tym roku chyba był większy "bonus" za drogi w bardziej odległych rejonach, bywało i ponad 30 punktów za drogę, stąd taki wynik punktowy najlepszego zespołu. Widzieliśmy ich na Gołej Skale (najdalszy i najlepiej punktowany rejon), wyczyścili tamtejsze 20 dróg w coś koło 2-3 godzin i pojechali dalej

.
Nam się udało dobrze wstrzelić z taktyką: wspinaliśmy się na Fiali i właśnie na Gołej. Jest tam dużo krótkich dróg w okolicach VI-VI.1, a równocześnie z nami działały tam tylko 2 inne zespoły. Ostatecznie udało nam się zrobić 20 dróg (większość poznaliśmy już przed Memoriałem) i zająć 12. miejsce wśród zespołów męskich, nie spodziewałem się takiego wyniku

.
Gratulacje

Czyli jednak Goła była kluczem do sukcesu. Mnie przestraszyły wyceny tych dróg, trochę leżące poza moim zakresem, poza tym byłem przekonany, że Goła będzie "oblepiona" zespołami walczącycmi o zwycięstwo.
Cóż, taka to już jest zabawa na Memoriale.

zjerzony napisał(a):
A byłem pewien, że tern z IV MAS zostanie rekordem do końca świata. Przynajmniej takiego, jaki znamy.
Pod względem liczby dróg pozostaje

Zbliżył się w ub. roku Marcisz-Kopta - 52, oraz wg plotek możliwe że pobiłby go Zaczkowski-Ciesielski, gdyby nie wypadek Zaczkowskiego.
Póki co nadal jest o co walczyć

.
Major napisał(a):
Ale przed startem znacie jak dana droga jest punktowana przy danym stylu czy to jest nie oficjalne i liczą sędziowie po przekazaniu informacji od każdego zespołu
Jest oficjalnie - ale punktację dają równo ze startem zawodów. Wczesniej znana jest tylko lista dróg.