tilla napisał(a):
Mam takie pytanie odnośnie busów
Rozkłady gdzieś można znaleźć w internecie... ale tak naprawdę to rozkłady rozkładami...
Czy ktoś się orientuje, o której najwcześniej jeżdżą busy w kierunku Palenicy i w kierunku Doliny Kościeliskiej? W przypadku Palenicy najbardziej mnie interesują kursy przez Jaszczurówkę
Chciałabym wyruszyć jak najwcześniej, ale z drugiej strony... nie ma sensu się zrywać za wcześnie jak nic nie będzie jechać

Pamiętam, że kiedyś czekałam na pierwszego rozkładowego busa w kierunku Palenicy... oczywiście nie przyjechał, ale jakiś czas później przyjechał taksiarz, który twierdził, że za przejazd tyle samo co za busa... a przy wysiadaniu okazało się, że chce 20 zł... :/
Jeśli chodzi o busy w stronę Kościeliśckiej - tutaj zaufałabym rozkładom. Zdarzało się, że przychodziłam na przystanek między Krupówkami a Gubałówką ze sporym zapasem czasowym (około godziny 7-7:30) i niestety nic nieplanowanego nie jeździło. Jeśli jednak przechodziłam tamtędy o trochę późniejszej godzinie, to zbierali ludzi do busów (kilka metrów od przystanku). Jeśli jednak jest zła pogoda albo wczesna pora, to na dodatkowe kursy bym nie liczyła. Chyba, że ktoś ma jakieś patenty inne niż liczenie na łut szczęścia

A w stronę Palenicy ciężko powiedzieć... Ulewny dzień, czekam na przystanku (Watra). Czekam tyle, że wg rozkładu trzy busy miały już jechać, ale w końcu podjechał jakiś taksiarz i dowiózł mnie do Doliny Suchej Wody... (swoją drogą, nigdy nie zmokłam tak bardzo jak wtedy w Dolinie Suchej Wody

). Z kolei przy słonecznej pogodzie przy Watrze też stoją busiki i "łapacze". Generalnie z busami to zawsze jest loteria