Decathlonowskie przymierzałem ostatnio. Całkiem wygodne. Za 200 pln nawet warto.
Wybranka ma Brugi (
https://sklepbrugi.pl/2zdr-485.html) tyle, że model wysoki. Dawały radę w majowej chlapie w śniegu (!). Jak za buty za około 150zł to na prawdę spisały się znakomicie.
leppy napisał(a):
Kolana "słabe" w jakim sensie? Ogólnie, czy w efekcie jakichś zdarzeń, wypadku, kontuzji? Nawiasem - amortyzacja, w kontekście podeszwy buta, to tylko półśrodek jeśli chodzi o kolana (już bardziej, jeśli o wrażliwą podeszwę stopy). Może wręcz pogłębiać problem, m.in. poprzez niewłaściwe układanie stóp. Jeśli kolana "ogólnie słabe", to - w skrócie - wzmacniaj mięśnie trzymające staw kolanowy. Najlepiej pod kontrolą dobrego fizjo lub trenera przygotowania siłowego. Do tego nauka właściwej postawy, chodzenia, stawiania stóp (często ból kolan może być spowodowany problemem w zupełnie innym obszarze ciała). Do tego postępowanie dietetyczne (m.in. kwestia kolagenu, przy czym najlepiej zadbać o podaż składników do jego samodzielnego wytwarzania w organizmie). Do tego kije trekkingowe i nie obciążanie się ponad miarę (również zbędnym ciężarem własnego ciała). I za rok-dwa powinno być o wiele lepiej.
Kilka lat temu ortopeda stwierdził chondromalacje. I na tym się moja wizyta u lekarza skończyła, uciekłem jak chciał mi dać zastrzyki w kolana.
Opaski na kolana podczas wędrówek/siłowni, wspomagam się collagenem i na co dzień problemu nie mam. Temat jest opanowany.