Wolf_II napisał(a):
Mateuszek napisał(a):
Ma ktoś informacje na temat szlaku zwanego Popod Żabiem?
Tak ma. Szlak od 60 lat nie istnieje, zatem bardziej własciwe byłoby pytanie o były szlak.
Od TPN/Straży Parkowej w 2015 r. dostałem info, że ta była ścieżka jest całkowicie zawalona drzewami/wiatrołomami i w praktyce nie do przejścia. W WHP jest to opisane, ale jak to w praktyce przebiega to nie mam pojęcia. Wiadomo, gdzie się to zaczynało, ale tam teraz łapią leśni.
Wolf_II napisał(a):
Mateuszek napisał(a):
Ma ktoś informacje na temat szlaku zwanego Popod Żabiem?
Tak ma. Szlak od 60 lat nie istnieje, zatem bardziej własciwe byłoby pytanie o były szlak.
Od TPN/Straży Parkowej w 2015 r. dostałem info, że ta była ścieżka jest całkowicie zawalona drzewami/wiatrołomami i w praktyce nie do przejścia. W WHP jest to opisane, ale jak to w praktyce przebiega to nie mam pojęcia. Wiadomo, gdzie się to zaczynało, ale tam teraz łapią leśni.
Przepraszam Wolf, jeżeli wyraziłem się nie jasno. Miałem na myśli, że ten szlak może być odwiedzany jeszcze przez kogoś jak inne zamknięte już, na przykład na Gładką Przełęcz z Doliny Pięciu Stawów Polskich oraz, że można znaleźć go jeszcze na starych mapach.
Ja jestem w posiadaniu wersji elektronicznej (skan) mapy WIG z roku 1938, jednak niestety nie umiałem jasno określić którędy mógł przebiegać ww szlak. Wiem, że zaczynał się od Polany pod Żabiem, ale którędy biegł dalej nie umiem już znaleźć. Dziś rano jeszcze znalazłem informację, że z tej polany biegła ścieżka do Wanty w Dolinie Rybiego Potoku, ale ścieżki te nawet na mapach nie są do końca jasne - przynajmniej dla mnie, ponieważ w wielu miejscach się urywają. Gdyby faktycznie szlak biegł do Wanty mógł być kontynuowany czarnym szlakiem do Morskiego Oka, ale wtedy błędna będzie informacja, że szlak/ścieżka prowadziła zachodnimi zboczami Żabiej Grani, bo czarny szlak z Wanty do Morskiego prowadził już doliną, a przynajmniej ja bym tak to rozumiał spoglądając na jego znakowanie, jednak mogę się mylić.
Jeszcze myślałem o przebieganiu tego szlaku przechodząc ścieżką zaraz przy Siedmiu Granatach i tam schodząc stokami do Morskiego Oka, ewentualnie dochodząc do Żabiego Wyżniego Stawu Białczańskiego i od niego kierując się na Owczą Przełęcz w końcu w tym rejonie wypasano, ale nie pasuje mi to do końca.
Zajrzałem do kilku przewodników dostępnych w Internecie, które dotyczą tego terenu jednak nie znalazłem informacji, również przeglądałem w swoim oddziale PTTK przewodnik Cywińskiego m.in, ale również nie znalazłem informacji - może zbyt szybko przewracałem kartki, do WHP niestety nie mam obecnie dostępu, a przynajmniej tego rejonu.
Przepraszam w ogóle za zamieszanie, ale bardzo interesują mnie dawne tatrzańskie szlaki ich przebieg i historia. Nie koniecznie muszą być wysokogórskie