Co nie co ci podpowiem, choć ie za bardzo mam czas na pisanie

Piszesz".... Początkowo, z uwagi na widoki oraz niewielką liczbę turystów, najbardziej spodobał się nam treking wokół Manaslu. Niestety nie wyrobimy się czasowo - zalecane jest 16 dni na sam treking..."
Jeżeli chcesz ruszyć na ten trek to, owszem dni ci wystarczy ale jest to trek tak jak piszesz dla koneserów czyli mało ludzi i świat troche inny, ale ........widoków gór tez nie za bardzo uswiadczysz.
Owszem musisz wynająć przewodnika (ok 30$ za dzien) dlatego warto załapac sie do jakiejsc grupy , wówczas jego dniówkę dzielisz na ilośc ludzi

. Na trek musisz wykupić pozwolenie za 70$ (tj opłata za przebywanie w rejonie parku przez 7 dni i naprawdę , spoko zmiescicie sie w tym limicie (liczy sie od Jagat), po dojsciu do Dharaphani (konca treku), spokojnie do Besishar dojedziecie Jeepem , a dalej busem do Pokhary/Ktm . Na w/w trek nie potrzebujesz TIMS-u . Stała obecność przewodnika ? , przeciez on w niczym wam nie przeszkadza, kazdy idzie swoim tempem, a spi w innym pomieszczeniu niz wy ? On załatwia pieczątki w pkt kontrolnych i załatwia dla was noclegi na trasie .
Wieksza grupa to mniejsze koszty - proste.
"...W kilku miejscach wyczytaliśmy, że treking do sanktuarium Annapurny jest dość nudy, widoki dopiero na najwyższych etapach. >>" Zgadza się ,. ale jest tez b bezpieczny, bowiem w razie jakich kolwiek problemów, przechodzisz na druga strone rzeki i ...........jepeem wrasz do pkt startu , ew dogonisz grupe gdy dopadnie cie jakies ....choróbsko.
".....Treking do EBC dużo piękniejszy widokowo, ale może być tłoczny. Był ktoś? Jak jest rzeczywiście?>>" Fakt liczbnie jest porównywalny do treku dookoła Anny, ale widoki superr.
Wada, w razie załamki pogody, samolociki z Lukli do Ktm , zostają odwołane i .........zostaje marsz do Jiri lub do Sallieri.
Na Anne jak i idac do EBC spoko mozesz walić w ciemno do wioski i zawsze coś się znajdzie?
choc ja praktykują dochodząc do Periche do Dingboche i mając w planie dalsza wedrówkę do Labuche , zawsze prosze własciciela Gh czy cos moze polecic w Labuche i czy ew moze mi zabukowac tam nocleg. To samo czynie bedać w Labuche, aby własciciel zabukował mi cosik w Gorakschep. Aczkolwiek z roku na rok lokali w/w miejscach przybywa.
Raki, czekany, namioty? - jezeli w planac nie masz "6", to po licho ci w/w akcesoria. Jesli masz w planie łatwa 6 to ....inna sprawa, koszty i sposób ich załatwiania, ale to moze na PW?
Czy osoba, która pierwszy raz ląduje w Nepalu załatwi wszystkie formalności sama?
Tak , sam załatwisz wszystko , niestety w Ktm raczej na 99% spedzicie 2 dni, bowiem załatwienie chocby biletu na samolocik tdo Lukli to 1 dzien, pozwolenie na Anke dostaniecie od reki ale dojscie (dojazd) do pkt turystycznego i na wypełnienie formularza (kolejki) troche czasu wam zajmie. Timsy takze od reki ale wszystko to jest ...czas.
Nocleg? polecam GH Red Planet ( nie hotel, ale Gasthaus) własciciel Pushba, w razie klopotów wszystko wam poradzi, pomoże. Transport, z lotniska do dzielnicy Thamel , chca ok 1000 Rp ale ....musicie sie targowac i ....ja daje max 500Rp.
Przedwczoraj wróciłem z Kirgizji i do piatku jestem w kraju, jak co to wieczorem dzwon , nr na pw
ew złapiesz mnie na początku września. Acha do Nepalu lecę we wrześniu i będę tam do początku grudnia . Janusz
Jakieś pytania to wal smiało, acha, po przylocie wyrób sobie karte sim (Nepal telekonm na rej Everestu) lub Nceel na rej Anny. Ze sobą wez min. 10 zdjęc