Rosteen napisał(a):
Cześć!
Z bratem planuję wyprawę w góry, 15-19 sierpnia. Chcielibyśmy zobaczyć jak najwięcej, jakieś porady, uwagi?
Plan wygląda mniej więcej tak:
1 dzień. Z Poznania do Zakopanego samochodem, tam kolejką na Kasprowy i trochę pochodzić po mieście.
2 dzień. Z Zakopanego do Palenicy, najprawdopodobniej samochodem. Na Niżnie Solnisko, dalej na Zawrat, Kozią Przełęcz. Dalej Czarny Staw i schronisko Murowaniec, tam nocleg.
3 dzień. Z Murowańca na Krzyżne, Czerwony Staw, Gęsią Szyję i dalej na parking, potem powrót do Zakopanego.
4 dzień. Z Zakopanego do Poznania.
Najlepiej wątek przenieść do działu "Tatry"

Plan wygląda dość - przynajmniej w mojej ocenie - wymagająco, a często jeździcie w Tatry? Macie już w nogach kilkugodzinne trasy?
Ad.1. W połowie sierpnia, jeśli pogoda dopisze, to w kolejce do kolejki na Kasprowy można odstać nawet dwie godziny... (Zależy oczywiście też od pory dnia). Ew. bilety można w jakichś biletomatach na mieście kupić... A pieszo na Kasprowy do 3 godzin, ja bym wybrała tę opcję

nie lubię stać w kolejkach.
Ad.2. Fragment drogi Oswalda Balzera, tej wiodącej do Palenicy, jest obecnie wyłączony z ruchu przez niedawne ulewy, więc śledźcie informacje na stronie TPN-u, żeby sobie podróży nie komplikować

"Droga Oswalda Balzera z Zakopanego do Palenicy Białczańskiej (parking na Morskie Oko) na odcinku od Brzezin do Zazadniej jest zamknięta. Zalecamy objazd przez Bukowinę Tatrzańską."
Więcej nie jestem w stanie pomóc