Dziękuję za wszystkie informacje
Zaczynam robić rozeznanie na ponad pór roku przed terminem, uczę się tych nowych dla mnie Gór tak wcześnie
bo prawie nic o nich nie wiem

Jeżeli okolica " cudowna" lasy i łąki i dobre widoki i szczyty, to utwierdza mnie to w moich
planach żeby właśnie Beskid Sadecki wybrać na miejsce stałego zamieszkania. Muszę kupić mapę i dokładnie co do szlaków zobaczyć.
Ostatnio takie rozeznanie robiłem do pierwszego w życiu wyjazdu na Suwalszczyznę- nie miałem zielonego pojęcia o tamtych terenach
a za kilka tygodni przez internet i mapy nauczyłem bardzo wiele, poznałem Puszczę Augustowską i okolice jeziora Wigry i przygotowałem sobie super pobyt. Mam nadzieję że podobnie będzie w roku 2019 Planowałem Bieszczady po raz 4 ale w związku z tym że nigdy nie byłem pomiędzy Tatrami a Bieszczadami a " odkryłem" teraz tereny Nowosądecczyzny, pewnie zmienię plany i wybiorę kwaterę
w jednej z tych miejscowości : Piwniczna, Krynica, Szczawnica lub Łomnica.
Jednak chciałbym wiedzieć która z nich będzie dla mnie najlepsza, po prostu chodzi o wiele szlaków, widoków, lasów najlepiej iglastych, blisko wody no i żeby miejscowości nie była za zbyt głośna.
Z drugiej strony czy mieszkając w Szczawnicy nie ma więcej możliwości ? dostęp do Beskidu Sądeckiego i do Pienin i spływu Dunajcem?