TataFilipa napisał(a):
No przecież nie mam uprawnień
I wszystko jasne

Damian78 napisał(a):
W niedzielę szliśmy Wielicką Próbą na Gerlach, wyszliśmy koło dziewiątej ze Śląskiego Domu by właśnie nie iść z przewodnikami i to się udało bo były pustki, ale dwóch schodziło z klientami. Pierwszy spotkany w 2/3 żlebu się pyta czy jestem przewodnikiem, a wyglądaliśmy profi, szpej, kaski lina, itd. mówię mu, że nie i kolega też, to mówi, że jak się coś stanie to trzeba będzie płacić, na to kolega, że AV zapłaci a on że nie zapłaci bo sprawa na policji ląduje i takie tam, ogólnie mówi że nie straszy tylko tak dla informacji. Ja wiem, że trzeba o swoje interesy dbać, ale jak wiem którędy iść i umiem się poruszać w takim terenie to na co mi przewodnik. Kolejny spotkany już u wylotu żlebu nic się nie odezwał. Co do samej drogi to ja nią schodziłem w zeszłym roku, więc mniej więcej wiedziałem co gdzie i jak, ścieżka czasami ewidentna lub trzeba bardziej wypatrywać śladów, ale ta droga jest dość długa i wcale nie jest prosta, kilka momentów jest.
Ja jak dotąd dwa razy szedłem przez Wielicką, raz w Próbę wchodziłem jakoś w okolicy 13-14tej, za drugim razem ok. 12-tej. Ani za pierwszym, ani za drugim razem nie spotkałem żadnego przewodnika (ani w ogóle nikogo, nie licząc Andrzeja Marcisza, którego spotkałem z żoną w okolicy Małego Gerlacha; zresztą bardzo przyjemnie się rozmawiało, wymieniliśmy się m.in. uwagami w temacie grani Mały Gerlach - Gerlach i naszymi spostrzeżeniami co do formalnej wyceny tej drogi w WHP).
Odnośnie samej drogi, to mimo że szedłem nią dwa razy, to mam wątpliwości co do jej prawidłowego przebiegu (już za Przełączką pod Małym Gerlachem). Za pierwszym razem trawersowałem trochę wyżej, ale odnoszę wrażenie, że niektóre trudności, które pokonywałem, przekraczały 0+. Za drugim razem chyba nie było więcej niż 0+, ale zszedłem dość nisko do Batyżowieckiego Żlebu (nie wiem, czy nie za nisko) i dość spory kawałek do góry trzeba było jeszcze podejść. Ogólnie droga - gdy nie ma na niej tłoku - jest naprawdę całkiem przyjemna.